Linkuri accesibilitate

Moldova și Georgia ar trebui să fie aliate naturale


Președintele Georgiei Mihail Saakashvili
Președintele Georgiei Mihail Saakashvili

Analistul georgian Kakha Gogolaşvili despre situații similare: state din regiunea Mării Negre, cu trupe ruse menținute pe teritoriul lor.


Preşedintele interimar Mihai Ghimpu, alături de cel georgian Mihail Saakaşvili, i-a vizitat astăzi pe copiii moldoveni din regiunile inundate aflaţi la odihnă în Georgia, în staţiunea Anaklia. Autorităţile georgiene au organizat odihna a peste 120 de copii şi au promis să construiască 10 case de locuit şi o grădiniţă de copii în zonele inundate ale Moldovei în cadrul unor acţiuni umanitare.

Mihai Ghimpu s-a întâlnit cu liderul Georgiei pe ţărmul estic al Mării Negre, la câteva zile după ce se întâlnise pe litoralul vestic, în România, cu preşedintele român, Traian Băsescu.

Analistul georgian, Kakha Gogolaşvili, directorul pentru zona europeană al Fundaţiei georgiene pentru studii strategice internaţionale crede că există similitudini între Moldova şi Georgia. Într-o discuţie astăzi, la telefon, Kakha Gogolaşvili a spus că datorită acestor similitudini Moldova şi Georgia trebuie să fie aliate naturale. Situării geografice în regiunea Mării Negre, istoriei recente asemănătoare şi relaţiei complicate cu Rusia, care ar urmări să le dezintegreze, să le influenţeze politica internă, să le oprească din cursul pro-occidental, menţinînd pe teritoriul lor trupe - acestor similitudini li s-ar adăuga evoluţiile recente din Moldova.

Expertul Kakha Gogolashvili (stînga) la o masă rotundă la Tbilisi
Kakha Gogolaşvili spune că în ultimii zece ani Moldova a avut o politică mai echilibrată faţă de Rusia, în timp ce Georgia a fost mai radicală. Moldova a dorit să participe la integrarea europeană, dar a respins integrarea în NATO. N-a avut însă nimic de câştigat din relaţia cu Rusia, care nu a ajutat-o economic şi i-a boicotat produsele, spune Gogolaşvili.

Acum, Moldova se îndreaptă acum cu paşi pragmatici şi realişti spre occident, fără rezerve şi fără a ţine cont de ceea ce-i permite sau nu Rusia. Acest lucru coincide cu viziunea lui Mihail Saakaşvili şi a Georgiei în general, spune analistul georgian.

Dar cât de popular este în Georgia preşedintele Saakaşvili, acuzat de opoziţie de declanşarea dezastruosului război cu Rusia din august 2008, soldat cu recunoaşterea independenţei republicilor separatiste georgiene de către Moscova?

Analistul fundaţiei pentru studii strategice internaţionale spune că sondajele de opinie şi recentele alegeri parlamentare au arătat că popularitatea lui rămâne peste 50 la sută, iar mulţi georgieni i-ar sprijini cererea ca Rusia să-şi retragă militarii din zonele ocupate în 2008 şi să restabilească integritatea teritorială a Georgiei, înainte de reînceperea dialogului pe tema ca refacerea relaţiei economice.

Kakha Gogolaşvili îi critică pe politicienii opoziţiei, foşti aliaţi ai lui Saakaşvili, care merg la Moscova şi dau mâna cu premierul Vladimir Putin, discută despre îmbunătăţirea relaţiilor, fără a vorbi despre ocupaţie.

Aceşti politicieni insistă pe nevoia unei relaţii economice bune cu Rusia, care să îmbunătăţească viaţa oamenilor. Dar analistul georgian crede că speranţele lor sunt iluzorii. Cu riscul să nu obţină vreun beneficiu economic, fără să asigure reîntoarcerea teritoriilor pierdute, ei pot crea şi iluzia unei relaţii bune între Rusia şi Georgia care poate duce la scăderea şi mai mare a influenţei occidentale în Caucaz, crede analistul georgian, Kakha Gogolaşvili, de la fundaţia pentru studii strategice internaţionale.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG