Linkuri accesibilitate

„Dezgheţarea conflictului îngheţat din Transnistria”


Lyndon Allin şi Matthew Rojansky cred că Rusia ar putea fi gata să renunţe la prezenţa ei militară la poarta de sud-est a Uniunii Europene de dragul unui acces mai mare pe piaţa europeană.


În presa internaţională a apărut încă un articol care spune că în chestiunea transnistreană ceva pare în sfârşit să se mişte în direcţia cea bună. De data aceasta, optimismul aparţine ziarul de limbă engleză „Moscow Times”, care apare în capitala Rusiei.


Articolul din „Moscow Times” poartă titlul „Dezgheţarea conflictului îngheţat din Transnistria”. Autorii lui, Lyndon Allin şi Matthew Rojansky că Occidentul şi Rusia pot acum, mai mult decât în trecut, să rezolve în mod durabil chestiunea transnistreană.
La doi ani de la războiul ruso-georgian, autorii ajung la concluzia că în privinţa Transnistriei, Rusia joacă deja un rol mai benefic decât în cazul enclavelor georgiene, Abhazia şi Osetia de Sud. Iar această deschidere rusească în privinţa conflictului din Moldova, scrie „Moscow Times”, ar trebui exploatată de Statele Unite şi de Uniunea Europeană.

În opinia autorilor, misiunea cea mai importantă revine tocmai europenilor, şi există semnale că ei sunt conştienţi de acest lucru. În iunie, conflictul transnistrean a fost discutat de cancelarul Germaniei, Angela Merkel cu preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, după ce liderul rus se consultase pe aceeaşi temă la Kiev cu noul preşedinte ucrainian Viktor Ianukovici. Iar mai recent în iulie, suspendarea de scurtă durată a plăţilor ruseşti pentru transnistreni, înaintea vizitei viceministrului rus de externe Grigori Karasin la Tiraspol, a fost un semnal pentru regimul separatist că Transnistria există pentru că aşa vrea Rusia.

Mai mult, continuă „Moscow Times”, după ce CIJ a decis că secesiunea kosovarilor nu a încălcat legea, Rusia a evitat cu mare atenţie să sugereze că verdictul ar putea fi un precedent pentru transnistreni. Autorii articolului ignoră recentele speculaţii despre un târg ruso-european „vize contra Transnistria” şi cred că miza deschiderii ruseşti este de fapt dorinţa ei de a se apropia de Europa. Ei cred că Moscova ar putea fi gata să renunţe la prezenţa ei militară la poarta de sud-est a Uniunii Europene şi în flancul vestic al Ucrainei de dragul unui acces mai mare pe piaţa europeană.

„Rusia pare acum conştientă că interesele ei economice sunt mai importante decât expunerea costisitoare în regiune a forţei sale militare” – scriu autorii, amintind că preşedintele Medvedev promovează un aşa-numit proiect de modernizare a Rusiei, în care accesul la tehnologia occidentală este esenţial.

Autorii articolului cred că în aceste condiţii UE ar trebui să se implice mai mult şi că rolul principal ar trebui să revină Germaniei şi României. Ambele ţări, scrie „Moscow Times”, ar trebui să convingă UE să vorbească pe o singură voce în privinţa Transnistriei şi să-i tempereze pe unii naţionalişti de la Chişinău, spunîndu-le că provocările (la adresa Rusiei) nu folosesc integrării europene.

Autorii articolului insistă că UE ar trebui să renunţe cât mai repede la vizele pentru moldoveni, făcînd astfel reîntregirea ţării mai atrăgătoare pentru transnistreni.

În privinţa rolului Rusiei, autorii articolului scriu că ea ar trebui să-i convingă pe liderii de la Tiraspol să accepte o formulă de menţinere a păcii cu mai mare implicare europeană – mai ales că asta ar înseamna pentru Moscova cheltuieli mai reduse şi i-ar aduce un plus de imagine ca participant constructiv la noua arhitectură de securitate europeană. „Acum, când lumea îşi aminteşte violenţele izbucnite în urmă cu doi ani în Osetia de Sud, n-ar trebui să uităm că fostele conflicte îngheţate din Georgia fuseseră neglijate ani de zile, ca şi cum ar fi fost nedemne de atenţia liderilor şi guvernelor din Occident. Dacă ei nu-şi concentrează atenţia asupra Transnistriei în viitorul apropiat, o mare şansă se va pierde”, conchid autorii articolului din „Moscow Times”.
XS
SM
MD
LG