Linkuri accesibilitate

Site-ul serviciului rus pentru protecția pădurilor: victimă colaterală a incendiilor?


Site-ul, închis întretimp, relatase că în regiunea Briansk afectată de radiaţie după avaria de la Cernobîl au izbucnit 28 de incendii pe o suprafaţă de aproape 270 de hectare.

Fumul incendiilor a revenit azi dimineaţă în anumite sectoare ale Moscovei, chiar dacă autorităţile spun că au înregistrat succese în stingerea flăcărilor din jurul capitalei ruse. Ministerul situaţiilor excepţionale a spus că pompierii au redus cu mai mult de o pătrime aria flăcărilor de luni până astăzi, dar 14 incendii de pădure şi turbă mai continuă la est şi sud-est de Moscova.

Între timp, presa rusă scrie că sutele de incendii provocate de cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată în Rusia au trecut din păduri pe internet.

Ziarul Komersant a descoperit că pagina din internet a serviciului pentru protecţia pădurilor „Roslesozaşcita” a fost închisă vinerea trecută pentru „lucrări tehnice” iar duminică a devenit total inaccesibilă.

Site-ul s-a închis la scurt timp după ce ministrul situaţiilor excepţionale, Serghei Şoigu ceruse autorităţilor să se sesizeze în legătură cu „informaţia mincinoasă despre incendiile din regiunea Briansk, pe teritoriile contaminate de avaria de la Cernobîl”.

Ecologiştii ruşi citaţi de Komersant au acuzat autorităţile de cenzură. Ei au spus că datele despre incendii pe site-ul închis erau mai precise decât cele ale ministerului situaţiilor excepţionale.

Un angajat al companiei Multihost, care găzduieşte pagina de internet a serviciului pentru protecţia pădurilor, a declarat ziarului că Multihost a refuzat să suspende pagina, după o solicitare neoficială a ministerului de interne. Cu toate acestea, site-ul Roslesozaşcita a încetat să funcţioneze.

Site-ul relatase pe 6 august că în regiunea afectată de radiaţie au izbucnit 28 de incendii pe o suprafaţă de aproape 270 de hectare. Ecologişii de la organizaţia Green Peace Rusia se arătaseră îngrijoraţi că focul poate ridica în aer particulele radioactive.

Ulterior, autorităţile ruse au admis că în regiunea Briansk au avut loc incendii, dar au spus că ele au fost mici, au fost stinse, iar nivelul radiaţiei a rămas în limitele obişnuite.

Şeful unităţii Green Peace care se ocupă de pădurile Rusiei, Aleksei Iaroşenko a declarat împreună cu alţi ecologişti că datele despre incendii sunt haotice şi a acuzat autorităţile că ar încerca să ascundă amploarea reală a dezastrului provocat de incendii.

Dmitrii Aksenov, directorul organizaţiei non-profit „Prozracnîi Mir” (Lumea Transparentă) crede că site-ul serviciului Roslesozaşcita nu s-a închis întâmplător. El oferea cele mai precise date şi era accesibil celor mai mulţi ruşi.

Site-ul rămâne închis şi astăzi. Cu toate acestea, spune Aksenov, cei care doresc să afle detalii despre locurile afectate de flăcări se pot informa din alte părţi, cum ar fi pagina în intenet a Centrului Global pentru monitorizarea incendiilor.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG