Linkuri accesibilitate

Răzbunarea haiducilor


Toamna socialdemocraţilor se anunţă fierbinte.


Că o fi de vină încălzirea globală şi canicula care ne-a năucit, în vara asta politicieni s-au întrecut în declaraţii care au încins spiritele. După ce ne-a anunţat că o ţară care se împrumută pentru a avea bani de pensii şi nu pentru infrastructură este o ţara de mâna a două, Traian Băsescu, hiperactivul preşedinte, a mulţumit românilor care lucrează în afara ţării, nealegând varianta de a se întoarce să întindă mâna la ajutor de şomaj. Şi ne-a asigurat că el se simte bine în ţara lui, nu ca profesorii care se plâng de scăderea salariilor, deşi un profesor are 16 ore pe săptămână, iar el munceşte 16 ore pe zi, semn că un profesor e mai bine plătit ca preşedintele.

Şi ca şi cum n-ar fi fost deajuns o măciucă la un car de oale şi aşa cam ciobite, Traian Băsescu a pus tunurile pe trei dintre membrii PDL care nu s-au sfiit să critice guvernul. „Nu-ţi poţi permite să-ţi creezi notorietate atacând partidul”, susţine Băsescu. Confruntarea de idei trebuie să făcută în interior partidului. „Indiferent că s-ar fi numit Preda, Voinescu, Radu F. Alexandru, nu ar fi fost în partid dacă îl conduceam eu”, a încheiat preşedintele. Cu alte cuvinte, guvernul nu e perfect, însă rufele se spală în familie. Pe indisciplinaţi îi aşteaptă zile grele. Însă ce se întâmplă în partidul de guvernamânt e floare la ureche faţă de ceea ce petrece în opoziţie, unde rulează „răzbunarea haducilor”, seria a doua.

Principaliul partid de opoziţie, PSD, are aceeaşi problemă cu un membru setos de notorietate care-şi exprimă independenţă în afara partidului. Este vorba de Mircea Geoană care nu s-a obişnuit cu ideea că nu mai este şeful partidului. Imberbul lider al social-democraţilor, Victor Ponta, a scos securea războiului şi odată cu ea a atârnat la aer şi izmenele şi partidului. L-a făcut cu ou şi cu oţet pe fostul său şef, care n-ar fi decît „imaginea eşecului, a compromisului, a înfrângerilor şi a umilinţelor”. În perioada în care PSD era condus de Geoană, influenţa "mogulilor" în partid era 100%. În ceea ce priveşte datoriile partidului, Victor Ponta susţine că nu era plătită chiria pentru sediul partidului, dar era achitată chiria pentru casa în care locuieşte Geoană. Colac peste pupăză, datoriile candidatului Geoană la alegerile prezidenţiale pierdutre în 2009 trebuie plătite de cel care le-a făcut. De ce n-a spus curajosul Ponta aceste adevăruri pe vremea când Geoană era liderul partidului? Ne-o spune cel acuzat: Ponta este lipsit de colegialitate şi de bun simţ, iar mandatul său a fost productiv pentru Ponta şi familia acestuia, care a avut doi miniştri şi un eurodeputat. Asemanările între cei doi rivali sunt mai multe decît par. Acelaşi simţ al oportunţii, acelaşi arivism, aceeaşi sete de putere. Geoană are handicapul că a pierdut tot ce poate pierde şi n-a reuşit să duca haita la ciolanul puterii. Ponta e încă o promisiune. Şi deocamdată a reuşit sa-şi reducă la tăcere rivalul. Deocamdată. Insă toamna socialdemocraţilor se anunţă fierbinte.
Previous Next

XS
SM
MD
LG