Linkuri accesibilitate

Diferendul ruso-român al secretarilor de ambasadă spioni


Gabriel Grecu escortat la Moscova de ofițeri FSB

Televiziunea publică rusă Rosiya 1 a afirmat că serviciile speciale româneşti pot fi interesate în Rusia numai de o singură temă: prezenţa trupelor de pacificare ruse în Transnistria


România a declarat persona non grata un diplomat rus la Bucureşti ca răspuns la scurta reţinere şi expulzare a primului secretar din ambasada română la Moscova, acuzat de spionaj. Presa rusă a scris că diplomatul român era bănuit de spionaj în favoarea altor ţări din NATO
.

Ministerul de externe al României a anunţat marţi că a cerut primului secretar din ambasada rusă la Bucureşti să părăsească ţara în decurs de 48 de ore.

Ministerul a acuzat autorităţile de la Moscova de încălcarea gravă a prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice prin arestarea luni şi publicarea identităţii presupusului spion român, Gabriel Grecu, primul secretar al ambasadei României la Moscova.

El a fost reţinut luni, la Moscova, în urma unui flagrant realizat într-un magazin din capitala rusă. FSB a spus ca asupra lui Grecu s-au descoperit „obiecte specifice activităţii de spionaj”.

Într-o înregistrare a flagrantului, difuzată de televiziunile ruse, Gabriel Grecu este înfăţişat preluînd un pachet lăsat de un bărbat într-un safe al magazinului. Un purtător de cuvânt al FSB spune că diplomatul român ar fi agent al serviciului de informaţii externe, lucrînd sub acoperirea de diplomat.

Expulzarea unui diplomat rus cu rang similar din România face parte din uzanţele diplomatice.

Într-un reportaj despre reţinerea diplomatului român, televiziunea publică rusă Rosiya 1 a afirmat că serviciile speciale româneşti pot fi interesate în Rusia numai de o singură temă: prezenţa trupelor de pacificare ruse în Transnistria faţă de care Bucureştiul şi-a exprimat deschis nemulţumirea. În reportajul difuzat marţi, Rosiya 1 mai susţine că după desfiinţarea fostei Securităţi a lui Ceauşescu, România i-a concediat pe vechii agenţi ai serviciilor de informaţii, iar noul spionaj românesc a încetat să-şi mai pună obiective la scară mondială.

În relatările pe tema scandalului diplomatic ruso-român, agenţiile internaţionale de ştiri scriu că relaţiile reci ale României cu Rusia au devenit mai tensionate în februarie anul acesta. Rusia şi-a exprimat atunci îngrijorarea faţă de decizia României de a găzdui interceptoare de rachete în cadrul scutului american în Europa, proiectat să prevină eventuale ameninţări din parte Iranului. Autorităţile române şi americane au dat asigurări repetate Rusiei că sistemul este unul pur defensiv.
XS
SM
MD
LG