Linkuri accesibilitate

Nu este timpul experimentelor politice în Moldova


Serafim Urechean: „Căutăm cele mai eficiente căi pentru a nu permite revenirea comuniştilor la guvernare, deoarece acest pericol este prezent.”


Se ia un candidat unic la prezidenţiale, o listă comună la parlamentarele anticipate, se separă alegerile şefului statului de cele legislative şi se aplică peste constituţia tot mai slăbită a Alianţei pentru Integrare Europeană. Este reţeta care ar trebui să asigure revigorarea şi trecerea cu bine de cumpene până în următoarea legislatură a coaliţiei liberal democrate, reţetă propusă de Alianţa Moldova Noastră. Vom discuta în această dimineaţă cu prim-vicepreşedintele Parlamentului şi liderul AMN Serafim Urechean.

Europa Liberă: În timp ce mulţi se gândesc, domnule Urechean - pentru viitor pelerinaj, probabil - la locul de veci politic al Alianţei pentru Integrare Europeană, dumneavoastră propuneţi o reţetă aproape romantică de longevitate a coaliţiei - unirea într-o listă electorală pentru parlamentare şi în ambiţii prezidenţiale. Nu este cam târziu oare, de vreme unii colegi de-ai Dvs de coaliţie au ridicat deja pânzele pentru navigare autonomă ?

Serafim Urechean: Eu cred că noi suntem într-o situaţie destul de dificilă – trebuie să recunoaştem acest lucru. Şi probabil unii colegi de-ai noştri, din Alianţa pentru Integrare Europeană, ar putea cu mai multă uşurinţă să renunţe la ambiţiile personale sau de grup gîndindu-se la obligaţiunile asumate de noi patru – partidele constituante ale AIE – să ne gîndim la, deci, acele obligaţiuni asumate pe interior faţă de alegători şi faţă de partenerii noştri externi. Ceea ce am propus eu este deja testat şi verificat în masele largi de alegători din Republica Moldova şi oamenii, cu mare grijă, aşteaptă ce se va întîmpla la alegerile parlamentare anticipate şi cele prezidenţiale. Eu aş vrea să menţionez că noi suntem obligaţi să găsim o formulă de depăşire a acestei situaţii de criză politică. De altfel, nu este exclusă revenirea comuniştilor la guvernare.
Serafim Urechean


Europa Liberă: Când le cereţi – cum aţi spus – colegilor de coaliţie să renunţe la „ambiţii personale şi de grup” de fapt ce le cereţi: să fie egali între egali în cadrul coaliţiei, împărţind egal şi greşeala şi succesul?

Serafim Urechean
: Vreau să menţionez următoarele – altfel nici nu poate fi, deoarece toate cele patru partide constituante ale AIE, fără unul dintre ele n-ar fi fost constituită Alianţa. De aceea, într-adevăr, obligaţiunile şi responsabilitatea este egală – indiferent de numărul de voturi. Nu este vorba despre 10 sau 20 de procente mai mult sau mai puţin – e vorba doar la număr de cîteva voturi, dar fiecare vot din AIE este important sau foarte important.

Europa Liberă: Pe de altă parte, unii oponenţi ai Dvs din coaliţie spun că Alianţa pentru Integrare Europeană a fost creată pentru a guverna ţara doar până la parlamentarele anticipate şi că o alianţă nr. 2 ar urma să fie reclădită - poate - pe temelia succesului la alegeri al fiecăruia dintre cele patru partide în parte…


Serafim Urechean: Da spuneţi-mi, vă rog, măcar unul din liderii Alianţei a declarat că alianţa post electorală, după anticipate, nu va exista? Este o mică speculaţie politică, o încercare de a-şi îndreptăţi egoismul – acolo unde este – de aceea eu îi îndemn pe toţi colegii noştri să fim responsabili şi să ne gîndim nu numai pînă la anticipate, dar și ce va fi cu R. Moldova după alegeri; este şi mai important probabil.

Europa Liberă: Da atunci cînd le cereţi partenerilor să fie egali între egali indiferent de greutate nu înseamnă că le cereţi de fapt să renunţe pentru patru ani înainte la ambiţia de a creşte în greutate şi influenţă ca partid? Sunt totuşi oameni destul de tineri şi ambiţioşi în fruntea partidelor partenere, ca să zic aşa?

Serafim Urechean: Eu aş pune la cîntar ce se poate întîmpla dacă ambiţiile acestea şi aceste scandaluri care au fost iniţiate chiar acum nu demult ar aduce la revenirea comuniştilor la guvernare în R. Moldova şi îmi pun întrebarea: ce ar fi mai bine - ambiţiile personale sau responsabilitatea faţă de partenerii externi şi, bineînţeles, pe interior, faţă de alegătorii noştri?

Europa Liberă: Vorbiţi tot mai des despre pericolul revenirii comuniştilor la putere. În 2005, cînd mai multe partide cu care aţi format coaliţie preelectorală au votat pentru revenirea lui Vladimir Voronin în funcţia de preşedinte, aţi avut motive să ziceţi că au trădat. Acum, dacă se întîmplă, cine sau ce va fi de vină? Poate acest scandal?

Serafim Urechean: Nu, eu n-aş spune că scandalul are mare amploare. Bineînţeles că este regretabil că unii colegi de-ai mei, spuneaţă dv. că sunt tineri – aveţi perfectă dreptate – s-au lăsat atraşi în acest scandal. Se putea evita. Scandalul acesta a fost iniţiat iarăşi şi dirijat din umbră de tovarăşii comunişti. Trebuie să înţelegem corect că acest scandal a umbrit comuniştii care trebuie să poarte responsabilitate pentru eşecul guvernării R. Moldova timp de opt ani, dar iată că prin acest scandal care este plătit şi vom ajunge să spunem opiniei publice cine a plătit şi cine achită conturile acestui scandalagios personaj din R. Moldova şi bineînţeles umbreşte clanul Voronin. El continuă să fie slugoi al comuniştilor şi al comunismului din R. Moldova.

Europa Liberă: Să revenim la un lucru care, am observat că vă supără deseori. Neprietenii, dar şi unii prieteni politici de-ai dumneavoastră spun - direct sau aluziv - că vă doriţi coaliţia ca forţă unică, unită şi în alegeri doar pentru a vă pune la adăpost de un posibil eşec la parlamentare. Urechean – după cum aţi spus Dvs – nu se teme de alegeri anticipate. Cer argument aveţi că, în ciuda aparenţelor, AMN şi-ar fi păstrat în cea mai mare parte puterile din tinereţe?

Serafim Urechean: Eu vreau să vă spun că, într-adevăr, Urechean şi AMN care a fost de fapt acea forţă care a curăţit terenul pentru venirea la guvernare a forţelor democratice şi i-a adus în Parlament în 2005 chiar pe cei care au trădat blocul Moldova democrată şi au menţinut comuniştii pentru încă patru ani la guvernare. Dar noi nu căutăm să ne răfuim cu cineva. Noi suntem oameni pragmatici, noi vedem care este adevărul şi de aceea căutăm cele mai eficiente căi pentru a nu permite revenirea comuniştilor la guvernare, deoarece acest pericol este prezent. Şi nu mă interesează cine este mai tînăr sau cine este mai în vîrstă. Să ne gîndim şi la experienţă – că nu întotdeauna tinereţea este atît de îndreptăţită în R. Moldova. Mai uita-ţi-vă ce se întîmplă în Europa, ce se întîmplă în toată lumea...

Europa Liberă: Dar, dv. spuneţi că optaţi pentru o listă comună la parlamentarele anticipate? Cum, pe ce criterii credeţi că ar trebui să se construiască această listă a unor partide inegale totuşi, ca să nu iasă cu gâlceavă: să se dea cu banul? Să se împartă proporţional şi raportat la ce? Altcumva?

Serafim Urechean
: Bine, dar în ce constă proporţionalitatea aceasta? Sau nu sunt egale aceste partide? Aveţi în cedarea, cumpărarea unor deputaţi şi trecerea dintr-o fracţiune în alta – acestea sunt criteriile principale sau criteriile principale sunt viitorul acestei ţari. Sunt condiţiile de start în care noi am venit în acest parlament. Şi dacă Urecheanu, atunci după 5 aprilie, a fost conştient că după decizia Parlamentului European, a Adunării Parlamentare a CE, preşedintele UE, Topolanec şi Solana ne-au îndemnat să începem un dialog politic cu comuniştii, iar Filat cu Ghimpu au refuzat categoric, eu am mers la acest lucru în numele viitorului acestei ţari - puteam şi eu să mă întorc cu spatele la deciziile acestea, rezoluţiile instituţiilor europene şi la revedere.

Eu ştiam că acţionez în detrimentul AMN, dar totuşi pînă la urmă comuniştii, ca rezultat al acestui dialog politic dintre Urecheanu şi Voronin, nu au reuşit să racoleze un vot şi n-au venit la guvernare pentru încă patru ani. Eu am riscat, dar am adus la aceea că la guvernare au venit democraţii – ce acuma trebuie de uita tot?...

Europa Liberă: Aţi spus că ar putea fi şi un candidat al alianţei la preşedinţie şi din afara coaliţiei. V-aţi gândit în mod expres la cineva?

Serafim Urechean: E clar că candidaţi pot fi mai mulţi, dar este foarte important ca colegii mei să mai renunţe la ambiţii şi să ne gîndim la ţară şi la viitorul ei.

Europa Liberă: Dacă veţi vedea într-un târziu că AMN este oarecum ignorat în coaliţie, aţi putea recurge, în principiu, la unele acţiuni împotriva partenerilor ca să le arătaţi că nu sunteţi de neglijat? Cum, de exemplu, vă puteţi impune voinţa sau cel puţin să vă faceţi auzit?


Serafim Urechean: AMN nu este ignorată sau neluată în considerație în AIE. Mai mulţi luptă vehement unul împotriva altuia, mai ales la capitorul prezidenţiale, iar noi suntem cei care încercăm să-i împăcăm... Ştiind foarte bine comportamentul unor politicieni din R. Moldova, care iau decizii numai pentru moment şi nu se gîndesc la viitor, cred că nu este timpul experimentelor politice în Moldova...

Europa Liberă: Deci ne recomandaţi în continuare să nu urmăm sfatul de a vorbi despre Alianţă doar de bine, ori deloc?

Serafim Urechean
: Noi trebuie să vorbim despre realităţi, situaţia reală pe care o avem în R. Moldova, să vorbim despre viitorul ţării prin prisma guvernării AIE, atît în timpul preelectoral, cît şi în perioada post electorală.

Europa Liberă: Domnule preşedinte Urechean, vă mulţumim mult pentru amabilitatea de a ne fi acordat acest interviu.
XS
SM
MD
LG