Linkuri accesibilitate

Neutralitatea internetului - primul amendament al timpurilor noastre


Inițiativă împotriva drămuirii debitului pe net în cazul site-urilor unor clienți care nu au buzunarele doldora cu bani.

Multă lume n-a auzit încă despre „neutralitatea internetului”, dar s-ar putea să audă foarte curând din cauza unei dispute care a început în Statele Unite.
Avocaţii „neutralităţii internetului” susţin un lucru simplu. Anume, că indiferent ce fel de informaţie vrei să obţii pe internet, ea trebuie să ajungă la tine cu aceeaşi viteză, fie că e muzică, email, film sau telefonie pe internet.

Problema este că unii furnizori de internet vor introducă un fel de trepte de viteză în funcţie de cât de mult sunt dispuse să le plătească firmele care îşi oferă serviciile pe net. Altfel spus, un ziar care va plăti furnizorului va ajunge mai repede pe monitorului cititorului decât ziarul mai zgârcit.

Adversarii acestei idei spun că internetul trebuie să rămână ceea ce este în prezent, adică o autostradă informaţională pe care toţi participanţii la trafic sunt egali. „Neutralitatea internetului înseamnă că traficul ar trebui tratat în mod egal şi că furnizorii de internet n-ar trebui să aibă dreptul de a discrimina şi de-a segrega”, a explicat corespondentei noastre Heather Maher expertul Tony Bradley, care are o rubrică în revista „PC World”.

Dezbaterea a început încă în 2007. Atunci, un furnizor de internet american, Comcast, a fost prins că încetinea intenţionat traficul pe internet în domenii care nu-i aduceau bani, ca să elibereze lăţime de bandă pentru alte activităţi, mai bănoase.

Comcast s-a apărat spunînd că traficul încetinit era aşa-numit „file sharing”, inclusiv filme, muzică şi alte creaţii de multe ori piratate pe care oamenii şi le trimit între ei – şi-a spus că a făcut un lucru bun stânjenind acest tip de comunicare.

Agenţia guvernamentală de reglementări în comunicaţii din Statele Unite a decis însă că furnizorul n-are dreptate şi i-a cerut să renunţe la asemenea practici.
Dar în aprilie anul acesta, un tribunal federal a decis că agenţia guvernamentală n-are dreptul să spună furnizorilor de internet ce să facă, iar dezbaterea despre neutralitatea internentului s-a redeschis.

Apărătorii neutralităţii invocă constituţia iar duşmanii neutralităţii spun că piaţa este liberă. Există însă şi păreri de centru.

Jim Harper, de la institutul Cato din Washington, spune că unele tipuri de comunicaţie pe internet ar trebui să aibă prioritate. De pildă, asistenţa medicală la distanţă, în care un doctor din New York, de pildă, dirijează o operaţie care are loc la Bombay.

Între timp, dezbaterea a ajuns şi în Congresul Statelor Unite. Senatorul democrat Al Franken a lansat o petiţie în care cere cetăţenilor să apere neutralitatea internetului, pe care o numeşte „primul amendament” al timpurilor noastre, într-o aluzie la libertatea de expresie garantată prin Constituţia Statelor Unite.
Petiţia senatorului Franken a fost lansată, cum altfel, pe internet, şi a fost semnată până acum de 92.000 de persoane.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG