Linkuri accesibilitate

Cabinetul de la Sofia lansează reforma administrativă


Numai în cadrul ministerului agriculturii vor fi concediați 900 de funcționari.


Guvernul condus de ex-generalul de politie Boiko Borisov a aprobat un plan de actiune in sectorul administrativ pentru urmatorii doi ani, menit sa aduca serviciile respective la standardele europene. Planul a fost elaborat in cadrul Consiliului pentru reforma administrativa de pe linga guvern. El contine termene si responsabilitati concrete. Unele masuri sint definite de medii drept exotice, altele insa vor putea inlesni accesul cetatenilor la serviciile administrative si sa economiseasca bani bugetului.

Planul prevede ca incepind de 1 ianuarie 2011 firmele vor fi obligate sa prezinte documente contabile si statistice la un singur serviciu administrativ. Schimbul de documente intre institutii se va realiza prin internet.

Agentia pentru cadastrul national va introduce un numar national de telefon pentru informatii. Prin internet se va realiza si schimbul de informatii intre ministerul dezvoltarii regionale, notariatele, primariile si cetatenii. Tot prin internet vor putea fi obtinute mai multe documente personale ale caror eliberare necesita acum zile intregi de stat la coada.

Planul prevede ca detinutii sa preia o parte tot mai mare din intretinerea inchisoarilor, prin efectuarea de activitati in agricultura si in constructii. In acest mod, prin munca, vor putea fi reduse cu aproximativ o treime sentintele.m Va fi introdusa pe scara larga tehnica de paza si control. O parte din interogatorii vor putea fi effectuate de la distanta. In acest mod vor fi economisite bani pentru deplasarea martorilor.

In decurs de un an va intra in functiune sistemul informational al Ministerului pentru problemele sociale. Aceasta va reduce la cateva ore durata verificarilor ce dureaza acum pina la doua saptamini. Vor fi eliminate si posibilitatile de fraudare a sistemului social.

Reforma administrativa va permite parlamentului sa controleze mai de aproape activitatea executivului si concomitant va extinde autonomia locala. Vor fi inchise mai multe agentii. Numai in cadrul ministerului agriculturii vor fi concediati 900 de functionari.
XS
SM
MD
LG