Linkuri accesibilitate

Boicoteurul: ipostaza de „cetățean” a primarilor PCRM


Iurie Muntean (Secretar executiv PCRM): Alesul local este în drept ca cetăţean să îndemne alţi cetăţeni să nu participe la referendum.

Organizaţia Promo-Lex s-a declartat îngrijorată de decizia unor administraţii locale, cum ar fi cele din Basarabeanca, Bălţi sau autonomia Găgăuză, de a „sensibiliza alegătorii privind neparticiparea la vot”. Îndemnul la boicot, lansat de partidul comuniştilor, îngrjorează si guvernul, motiv pentru care premierul Vlad Filat cerea ieri procuraturii şi ministerului de interne să observe dacă la nivel local se comit abuzuri, legate tocmai de acest îndemn la boicot. PCRM a reacţionat imediat, acuzându-l pe premier de „o încălcare a autonomiei locale, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale celor aleşi”. Ce înţelege fiecare parte prin „boicot” şi există limite legale pentru o campanie anti-referendum?

Prin boicot, Partidul Comuniştilor subînţelege dreptul fiecărui cetăţean de a participa sau nu la alegeri sau la referendum, ne-a declarat secretarul executiv al PCRM, Iurie Muntean. Boicotul însă, explică fruntaşul comunist, nu trebuie în nici un caz să fie înţeles ca un îndemn la sabotare a plebiscitului de către cei care sunt obligaţi prin lege să asigure buna lui organizare, adică de către organele publice locale.

Iurie Muntean
Iurie Muntean: „Deci, primarul, orice primar sau orice consilier, de fapt, activează în două ipostaze: ca cetăţean al Republicii Moldova şi ca alesul poporului şi, respectiv, funcţionar public. Deci, în calitate de funcţionar public el nu are dreptul să împiedice realizarea scrutinelor electorale, ceea ce se şi face, deci, primarii formează comisiile, birourile electorale ş.a.m.d., însă acelaşi primar sau acelaşi ales local este în drept să-şi exprime poziţia sa civică ca cetăţean şi să îndemne alţi cetăţeni să nu participe la referendum. Deci, trebuie clar să înţelegem această diferenţă”.

Tocmai această diferenţă, susţine Iurie Muntean, nu ar fi fost înţeleasă de premierul Vlad Filat, care la şedinţa de ieri a guvernului a cerut organelor de forţă să nu lase fără atenţie îndemnurile la boicot ale unor funcţionari publici şi să asigure respectarea legii în cazul în care autorităţile responsabile vor sabota referendumul. PCRM a depus astăzi şi o sesizare la Comisia Electorală Centrală în legătură cu apelul premierului, care, după părerea comuniştilor, ar fi o încălcare a drepturilor celor cu opţiunea anti-referendum.

Ar fi de precizat că premierul a adăugat în context: „Fiecare cetăţean are dreptul să-şi expună punctul de vedere. Dar legea trebuie respectată”. Replica lui Iurie Muntean la această precizare a premierului a fost că primarii şi consilierii comunişti respectă legea şi depun eforturi ca să asigure buna organizare a plebiscitului.

Solicitat de Europa Liberă, membrul Comisiei Electorale Centrale Mihai Buşuleac a confirmat că în ciuda unor apeluri la boicot, până acum nu a existat nici un caz de sabotare a referendumului.

Mihai Buşuleac: „N-au boicotat, pentru că toţi au prezentat listele. Eu nu am nici un exemplu ca vreo primărie să nu fi dat lista electorală. Deci, noi boicoturi din partea primăriilor n-am văzut până acum. Eu personal nu am văzut. Secţiile de votare iată, deja, - am fost la Basarabeasca, Căuşeni, Ştefan-Vodă, mâine sunt la Anenii-Noi, - toate sunt asigurate cu localuri. Adică, conlucrarea între organele electorale şi organele administraţiei publice locale există”.

Comisia Electorală Centrală sau justiţia se va pronunţa asupra sesizării comuniştilor, spune Mihai Buşuleac, însă în calitate de membru al CEC nu poate comenta declaraţii politice ale concurenţilor electorali. Mihai Buşuleac însă a adăugat că dacă vor exista totuşi cazuri de sabotare, până la referendum mai este timp să fie modificată componenţa birourilor electorale ale secţiilor de votare care vor admite abateri de la legislaţie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG