Linkuri accesibilitate

Controversa în jurul construcției Moscheei Casa Cordoba la New York


Clădirea ce găzduiește Inițiativa Cordoba

Autoritățile locale din New York și constructorii se întreabă dacă proiectul se va materializa vreodată.


Intentia de a se construi o moschee in apropierea locului in care s-au produs atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 continua sa stirneasca controverse in Statele Unite. Care sint sansele ca aceasta constructie sa se materializeze ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Cind presedintele Barack Obama a extins la nivel national dezbaterea cu privire la moschee - oferind conotatii care tin de libertatea credintei religioase - el pare a se fi aliat cu un proiect, considerat de multi amator si naiv. Acest proiect in valoare de 100 de milioane de dolari, vizind constructia moscheii Casa Cordoba, in apropiere de locul atentatelor puse la cale de extremisti musulmani s-a dovedit dificil de la bun inceput si asta nu doar din cauza controversei. In aceste conditii, autoritatile locale din New York si constructorii se intreaba daca proiectul se va materializa vreodata.

Initiativa Cordoba nu a inceput inca sa adune cei 100 de milioane de dolari. Suma acumulata pina acum de grupul care a initiat proiectul este de doar 18,255 de dolari – ceea ce nu e suficient nici macar pentru demararea constructiei. Mai mult decit atit grupul nu are inca nici arhitect, nici proiect, nici ingineri si nici lobyisti - asta in conditiile in care opereaza in prezent pe fondul publicitatii negative create.

Purtatorul de cuvint Oz Sultan nu a exclus posibilitatea de a incerca sa colecteze bani din strainatate desi intentioneaza sa se bazeze in special pe surse interne. In aceste conditii e posibil ca singurul rezultat al acestei initiative sa fie unul politic, probabil nefavorabil presedintelui Obama care a investit capital politic, sprijinind public proiectul. Sultan a spus ca arhitecti si ingineri nu vor sa se implice de teama repercusiunilor negative de imagine.

Deocamdata grupul de initiativă pregateste o ofensiva mediatica menita sa contracareze publicitatea negativa. Multi cred ca ar fi trebuit sa inceapa cu asta, sa explice Americii ce-si propun si de ce doresc sa construiasca moschea in acea zona, atit de incarcata de simbolism. In plus – sursele de finantare sint si ele importante, este o initiative sustinuta intern sau o investitie cu petro-dolari din tari arabe. In aceste conditii multi considera proiectul amator. Si fiind amator este putin probabila o conspiratie de imagine, asa cum sugereaza unii critici.
XS
SM
MD
LG