Linkuri accesibilitate

Rusia va folosi baza armeană de la Gyumri pînă în 2044


Acordul semnat de președinții Medvedev și Sarkisian extinde și sfera de responsabilitate geografică şi strategică a bazei.


Armenia a acceptat funcţionarea unei baze ruseşti pe teritoriul său până în 2044, în schimbul promisiunii Rusiei să înarmeze forţele armene şi a unor garanţii noi pentru securitatea fostei republici sovietice. Anunţul a fost făcut de preşedinţii Dmitri Medvedev şi Serzh Sarkisian care au prelungit astăzi la Erevan acordul dintre cele două ţări în domeniul apărării.

Preşedintele Sarkisian a mai spus că partea rusă s-a angajat să asigure securitatea Armeniei şi să echipeze forţele armene cu armanent avansat.

Protocolul semnat de cei doi preşedinţi prelungeşte cu 24 de ani înţelegerile din 1995 prin care Armenia a permis Rusiei să folosească până în 2020 baza militară de la Gyumri, cel de-al doilea oraş ca mărime al Armeniei situat în apropierea graniţei cu Turcia.

De asemenea, documentul va permite avioanelor militare şi miilor de militari de la baza rusă să opereze în afara Armeniei, anulînd interdicţia de până acum. „Protocolul nu numai că permite bazei militare ruse să rămână în Armenia pentru o perioadă mai îndelungată. El extinde şi sfera de responsabilitate geografică şi strategică a bazei”, a declarat preşedintele Serzh Sarkisian.

Agenţia Reuter scrie că extinderea perioadei şi ariei de operare a bazei se înscrie în politica Rusiei de menţinere a influenţei în Caucazul de Sud – o rută de tranzit pentru petrolul şi gazele din Asia Centrală şi Marea Caspică în Europa. Rusia are baze militare şi în republicile separatiste georgiene a căror independenţă a recunoscut-o în urma războiului ruso-georgian din 2008

Acordul cu Armenia poate mări tensiunile armeano-azere în Nagorno-Karabach, enclava armeană în Azerbaijian pentru care cele două ţări au purtat un război de şase ani în perioada destrămării Uniunii Sovietice, soldat cu 30 de mii de morţi.

Întrebat despre posibilitatea ca Azerbaijan-ul să-şi pună în aplicare ameninţările frecvente de a-şi restabili controlul asupra enclavei, preşedintele rus Dmitri Medvedev a spus că Rusia îşi continuă rolul de mediator pentru rezolvarea paşnică a conflictului. Medvedev a spus că baza rusească are menirea să „sprijine pacea şi stabilitatea în Caucazul de Sud şi în întreaga regiune a Caucazului.

„Misiunea Federaţiei Ruse ca cea mai mare ţară din regiune, cea mai puternică din punct de vedere economic şi militar şi avînd capacităţi de asigurare a securităţii este să menţină pacea şi ordinea”, a spus Medvedev.

Expertul militar rus Alexandr Goltz crede că folosirea bazei din Armenia în eventuale conflicte din alte ţări ale Caucazului de Sud va fi dificilă. Expertul rus a mai spus într-un interviu cu serviciul georgian al postului nostru de radio că ar fi cea mai proastă opţiune din punct de vedere politic, o opţiune la care se recurge doar în lipsa altor alternative.

Potrivit agenţiei AP, care citează surse oficiale din ambele părţi, la baza rusească din Armenia se află aproximativ 5 mii de militari, avioane MIG-29 şi rachete S-300.

Ministerul azer de externe a chemat astăzi Moscova să respecte acordurile precedente de a nu folosi armele de la baza Gyumri împotriva Azerbaijianului.

Agenţia Reuters scrie că Rusia a încercat mereu să menţină un echilibru între cele două rivale din Caucazul de Sud, curtînd şi Azerbaijianul bogat în resurse energetice. Guvernul azer a sporit programele de înarmare în ultimii ani, finanţate din vânzările de petrol.

Potrivit unor relatări neconfirmate ale presei ruse, Azerbaijianul ar fi cumpărat şi din Rusia rachete anti-aeriene S-300. Serviciul armean al postului nostru de radio relatează că ministrul rus de externe Serghei Lavrov a evitat miercuri, într-o emisiune a televiziunii armene, să infirme aceste relatări. Dar a subliniat că sofisticatele S-300 sunt rachete defensive, menite să intercepteze rachete inamice.

În timpul vizitei preşedintelui rus la Erevan, Rusia şi Armenia au mai semnat astăzi un acord despre participarea Rusiei la construcţia unui reactor nou la o centrală nucleară armeană din perioada sovietică, rămasă în gestiunea Rusiei. Centrala acoperă în prezent 40 % din consumul de energie electrică al Armeniei.
XS
SM
MD
LG