Linkuri accesibilitate

Tiraspolul bruschează o delegație CE


Johan Fiestedt (Comitetul anti-tortură al Consiliului Europei): Am întrerupt vizita pentru că nu ni s-a permis să vorbim cu cei care așteaptă procesul.


Johan Friestedt este unul dintre membrii Comitetului anti-tortura (C.A.T) al Consiliului Europei care s-a deplasat recent in Transnistria pentru a evalua situatia din penitenciarele de acolo. Autoritatile transnistrene au refuzat insa colaborarea in termenii conveniti cu C.A.T, fapt care i-a obligat pe experti sa intrerupa vizita si sa paraseasca regiunea. Situatia, spune, Johan Fiestedt, este rarisima in istoria de 20 de ani a C.A.T.

Europa Libera: Dle Johan Friestedt, Comitetul anti-tortura al Consiliului Europei a fost nevoit sa isi intrerupa vizita in Transnistria mai devreme decat isi propusese. Puteti sa explicati de ce?


Johan Friestedt
: „Motivul este unul foarte simplu: Comitetul a intentionat sa viziteze pentru a patra oara regiunea Transnistria si a primit unda verde de la Tiraspol ca vor coopera. Asa ca am mers acolo. Insa o data ajunsi, cand am incercat sa vizitam inchisori, ni s-a spus ca nu ne va fi permis sa discutam in particular cu detinutii aflati in detentie preventiva in asteptarea procesului. Aceasta este o componenta cheie a mecanismului prin care actioneaza Comitetul anti-tortura.”

Europa Libera: In activitatea dumneavoastra de pana acum, ati mai intampinat astfel de situatii? Este ceva ce se intampla frecvent sau este foarte neobisnuit?


Johan Friestedt: „Este foarte, foarte neobisnuit. In istoria de 20 de ani de ani a Comitetului anti-tortura sunt extrem de putine exemple de acest fel. Acum patru ani delegatia Comitetului a trebuit sa isi intrerupa vizita in Cecenia, pentru o zi, deoarece nu a avut acces intr-un sat. Dar a doua zi Comitetul a putut sa isi continuie treaba. Este foarte neuzual ca membrii Comitetului sa fie fortati sa se intoarca acasa. In Transnistria nu ni s-a permis sa discutam in particular cu detinutii, ci in prezenta unor oficiali. Or, in aceste conditii, detinutii nu ar fi spus situatia reala din inchisoare si tratamentul la care sunt supusi. Aceasta relatie directa cu prizonierii este importanta pentru ca noi sa evaluam situatia reala.”

Europa Libera: Intre detinutii cu care era programat sa discutati erau si cei politici? Probabil ca sunteti la curent cu soarta jurnalistului Ernest Vardanean.


Johan Fiestedt
: „Dl Vardanean ar fi putut sa fie unul dintre ei insa noi nu am tintit anumiti detinuti. Suntem un mecanism de preventie si puteam discuta cu orice detinut inclusiv cu dl Vardanean. De fapt, dl Vardanean este investigat de serviciile de securitate din Tiraspol. Noi am avut o intalnire cu un responsabil din aceste structuri si am inteles ca am fi putut sa vorbim cu aceste persoane. Cred ca a fost o neintelegere. Noi am dorit doar sa vorbim cu toti detinutii, inclusiv cu cei aflati in asteptarea procesului. Ni s-a spus: puteti vorbi cu anumiti prizonieri, cei care vor fi condamnati dar nu cu cei care nu au fost judecati pentru ca sunt sub investigatie si nu sunt in responsabilitatea administratiei penitenciarelor ci a procurorilor. Am decis atunci sa intrerupem vizita si sa vorbim cu responsabilii din justitie.”

Europa Libera: Ce urmeaza acum?

Johan Fiestedt
: „Inainte de a pleca am avut o intalnire la Tiraspol. Am incercat sa explicam autoritatilor de la Tiraspol ca permisiunea acordata Comitetului anti-tortura inseamna ca membrilor acestuia trebuie sa li se permita sa discute cu toti detinutii si sa aiba acces la toata documentatia. Am inteles ca acest lucru ar incalca legile din Transnistria. Ceea ce am propus noi este ca aceasta legislatie sa fie schimbata pentru ca in viitor sa ne putem exercita mandatul. Mingea este acum in terenul Tiraspolului.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG