Linkuri accesibilitate

Patronii de mass-media în ipostaza de manipulatori


Un fenomen răspîndit în Europa de est
Un fenomen răspîndit în Europa de est

Anatol Golea (TV7): Unele instituţii media au fost create de oameni de afaceri pentru a-şi atinge anumite scopuri economice.


Preşedintele Uniunii Jurnaliştilor, Valeriu Saharneanu este de părere că patronii care se află în spatele unor instituţii media încearcă să-şi facă loc în formula următoarei guvernări.

Valeriu Saharneanu: „Vor pune mâna pe stat şi vor face în continuare jocul aşa cum şi-l doresc. Dacă acum pot dirija mass media, pot manipula justiţia, pot pune sub talpă Procuratura, atunci vom avea parte de un stat mafiot classic şi, de fapt, va fi unul şi mai grav pentru cetăţean decât cel care l-am avut şi care cocheta cu democraţia”

Întrebarea dacă mediile private în Republica Moldova sunt afaceri rentabile în sine sau numai mijloc spre alte afaceri i-am adresat-o directorului televiziunii TV7, Anatol Golea:

Anatol Golea: „În Republica Moldova, cu părere de rău, mass-media nu este o afacere ci este un instrument de a manipula. Problema cea mare a business-ului în Moldova este piaţa restrânsă. În Republica Moldova este mult mai greu să faci televiziune decât în România, Ucraina sau ţările vecine pentru că cheltuielile sunt aceleaşi, dar veniturile din publicitate sunt mai puţine”.

Unele instituţii media, este de părere Anatol Golea, au fost create de oamenii de afaceri pentru a-şi atinge anumite scopuri economice.

Anatol Golea: „Pentru a fi folosite ca un instrument în aceste lupte în primul rând economice, lupte pentru împărţirea sferelor economice, pentru protejarea businessului acaparat pe timpuri prin metode deloc cinstite”

Petru Macovei
Sau pentru a împărţi din plăcinta puterii, adaugă preşedintele Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei: „O asemenea activitate este non-jurnalistică şi nu poate să ducă la prosperarea presei ca entitate democratică în sine”

Europa Liberă: Dar ce consecinţe poate avea?

Petru Macovei: „Consecinţe nu atât asupra presei cât a cetăţenilor, creierii cărora sunt spălaţi şi acest lucru este mult mai grav. În situaţia în care anumite instituţii mass-media fac jocul unor oameni politici sau unor oameni de afaceri şi nu reflectă evenimentele ţinând cont de toate opiniile existente într-o chestiune sau alta, cu siguranţă aceste instituţii media nu vor rezista mai mult decât până în momentul cînd se vor termina banii sponsorilor actuali”

Petru Macovei explică de ce în Republica Moldova o instituţie mass-media nu poate supravieţui doar din publicitate: „Sunt absolut convins că piaţa extrem de mică şi de săracă moldovenească nu poate hrăni multitudinea de instituţii de presă existente la acest moment. Asta justifică odată în plus ideea că foarte multe instituţii media sunt ţinute pe banii unor sponsori care au interese economice, politice sau de altă natură”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG