Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: La Vama Veche despre ambianță și brînză


In fiecare zi văd cum un potențial turistic considerabil este distrus sistematic tocmai de cei care ar trebui să profite de el.


Cind Alexandr Zinoviev s-a intors in Rusia pentru prima oara, dupa aproape doua decenii de exil, primul lui soc a fost generat de contactul direct - uitat intre timp - cu vulgaritatea comunista si post- ... Astfel, a povestit el, a intrat intr-un magazin alimentar si a intrebat daca au brinza. Cind a auzit ca da, a intrebat de care, iar atunci vinzatoarea s-a enervat: „cum adica de care, cetatene? Brinza! Vrei sau nu?...“

Saracul Zinoviev, nu si-a mai revenit niciodata din mihnirea cauzata de realizarea faptului ca violenta si vulgaritatea de care fugise din tara lui nu erau cauzate in totalitate de comunism, ci poate ca erau ceva cultural, adinc inscris in codul functionarii acelei societati. Multe din societatile post-comuniste functioneaza asa, pe fondul unei iritari permanente, a neincrederii sociale, a ranchiunii dirijate impotriva celorlalti. Romania este astfel un caz perfect de studiu. Ma aflu acum pe litoralul romanesc, unde ma confrunt in fiecare zi cu situatii care pentru un strain ar fi de neinteles.

In fiecare zi vad cum un potential turistic considerabil este distrus sistematic tocmai de ce care ar trebui sa profite de el. Chelneri morocanosi, mancare proasta si scumpa, vinzatoare care parca n-ar sti ca exista mai multe feluri de brinza -- este o societate in care oamenii sint suspiciosi in momenul in care li te adresezi, iar fetele si femeile umbla cu o expresie in permanenta ofensata. La restaurant, chelnerii au de la inceput, inca din momentul in care treci pragul, o expresie acra, iar in magazine ti se da de inteles ca ti se face o favoare.

Au trecut 20 de ani de la caderea comunismului - asta inseamna o generatie -, dar relatiile sociale au ramas aceleasi. Explicatia acestei ostilitati permanente ar trebui cautata in alta parte. E prea facil sa spui ca de vina ar fi Ceausescu sau Basescu. E cert insa ca morocanosenia ambianta, pina si aici pe litoral, strica uneori chiar si bucuria intrarii in apa. Va las asadar, pentru a ma pregati de plaja... descoperind in acelasi timp ca trebuie sa merg sa cumpar niste brinza si ca am nevoie sa ma inarmez cu mult curaj. O saptamana buna!...
XS
SM
MD
LG