Linkuri accesibilitate

Totul depinde de poporul însuși


La întîlnirea de la Solovki
La întîlnirea de la Solovki

Pavel Borșevschi: „eu întreb de ce acelaşi Medvedev n-ar contribui şi la biserica noastră din Moldova, ca vinurile noastre să nu stea la hotar cu Rusia.”


Moldova este parte integranta a Sfintei Rusii - declaratia apartine Patriarhului Moscovei Kiril si a fost facuta in timpul intalnirii cu cei 5 arhierei din cadrul Mitropoliei Moldovei. Intalnirea a avut loc duminica, la manastirea Solovki din Rusia. Potrivit site-ului oficial al Patriarhiei ruse, in timpul intrevederii cu Mitropolitul Chisinaului, Vladimir, Patriarhul a declarat ca, in pofida faptului ca moldovenii nu vorbesc nicio limba slava, Republica Moldova este parte integranta a Sfintei Rusii. Si asta pentru ca Patriarhia rusa nu tine cont de un concept etnic, politic sau lingvistic, ci de unul spiritual. Astfel, unitatea spirituala este mai presus de toate granitele politice si niciun partid politic care ameninta cu separarea noastra nu are puterea sa rupa aceasta unitate. In fata lui Dumnezeu suntem o singura natiune, a adaugat Patriarhul.
Declaratiile sale vor fi comentate chiar de o față bisericeasca, parintele Pavel Borsevschi, parohul Bisericii „Sfantul Dumitru” din Chisinau
.

Europa Liberă: Eu, de exemplu, merg la Biserica, am incredere in Bunul Dumnezeu, incerc sa fac ce spune Sfanta Scriptura, dar nu mai cred in ceea ce spune preotul, or daca o fata bisericeasca spune ca Moldova ar apartine spiritual Federației Ruse? Eu ce trebuie sa inteleg?

Pavel Borşevschi: „Dumneavoastră, dacă vreţi să înţelegeţi bisericeşte, şi dacă de fapt aşa trebuie să înţelegem, înseamnă în acelaşi timp, că şi Rusia aparţine Moldovei. De fapt, Hristos Mîntuitorul ne-a poruncit nouă tuturor, absolut, necătând la vlădică şi la opincă, - „Cel ce va vrea să fie mai mare între voi, să fie slugă celorlaţi, că eu n-am venit să mi se slujească. Am venit să vă slujesc şi nu-mi trebuiesc ale voastre, îmi trebuiţi voi.” Deci, în cazul dat, eu înţeleg aşa. Şi cred, că şi aşa şi trebuie să fie înţeleasă legătura spirituală. Una care se dăruieşte. Ca şi în căsătorie – soţul se dăruieşte soţiei, soţia se dăruieşte soţului.

Atunci, când un patriarh ştie, că în legătură cu biserica sau cu ceilalţi patriarhi, principiul este numai primul între egali, de facto, noi ar trebui să fim, de fapt şi suntem şi aşa trebuie să fim, egali în ceea ce priveşte viaţa spirituală.”

Părintele Pavel Borșevschi


Europa Liberă: Părinte Pavel, dar fiecare aparţine cui vrea, dacă suntem toleranţi. Nu?

Pavel Borşevschi
: „Aşa este, foarte corect. Foarte corect. Şi eu ar trebui să mă simt creştin egal la Chişinău, cum ar trebui să mă simt şi la Moscova, şi la Bucureşti, şi la Muntele Atos. Pentru că sunt creştin, pentru că suntem fraţi în Hristos, pentru că biserica este una sfântă, sobornicească şi apostolicească. Este, de fapt, un lucru unical, pe care l-a dăruit Hristos şi a zis: - Vreau ca toţi să fie una, precum Eu Sunt şi voi să fiţi întru mine.”

Europa Liberă: Dar patriarhul rus Kiril este în drept să dea sfaturi de politică?

Pavel Borşevschi: „Ştiţi, sfaturi politicienilor, în unele cazuri, le poate da orişicine. Eu consider că da. Pentru că, repet, orişicine le poate da.”

Europa Liberă: Dar am auzit voci, care spun, că asemenea declaraţii seamănă umilinţă şi dezbinare.


Pavel Borşevschi
: „Este păcat, ca atunci când, de exemplu, în detrimentul unui partid politic este ridicat un alt partid politic. Sau când biserica dă o prioritate unui partid politic, clar că aici principiul de, să spunem aşa, dragoste frăţească este încălcat. Şi el nicidecum, deci acea persoană, fie cine n-ar fi. Orişicine şi oricât de mare rang nu ar avea, dar când încalcă principiul de dragoste, aşa cum ne-a lăsat Hristos Mîntuitorul, el nu mai este sîngur în biserică.

Patriarchul Kiril și Mitropolitul Vladimir la Mînăstirea Solovki
Eu cred că patriarhul Kiril, care-l ştiu că este şi un mare teolog şi un mare politician, a ajuns până acolo, unde să nu încalce acest principiu. Pentru că el vorbeşte nu de principiul etnic, şi nici politic de legătură, ci despre cel spiritual. Numai că în ceea ce priveşte, cumva, că ar dăuna politica din Moldova sfintei Rusii, eu, de exemplu, nu văd nici o motivaţie pentru a ne teme.”

Europa Liberă: Părinte Pavel, dar totuşi Rusia foloseşte biserica ca un mijloc de manipulare şi presiune. În acest caz, avem acest comunicat de presă, care scrie negru pe alb.

Pavel Borşevschi: „Ştiţi, în cazul dat, eu n-aş vedea presiune, şi, deci, nici manipulare. Pentru că noi nu de acum suntem biserica, eu mă refer la Moldova. Biserica ortodoxă în Moldova, sau Mitropolia Moldovei de facto şi de jure este, de fapt, biserica ortodoxă rusă în Moldova.”

Europa Liberă: Dar poate toate aceste mişcări divulgă faptul, că biserica este într-o agonie?

Pavel Borşevschi: „Ştiţi, nu este aşa. Eu aş înţelege altfel. Aşa cum biserica dintotdeauna s-a străduit şi are un rol deosebit în lumea aceasta, de a lumina cu credinţă dreaptă şi numai cu credinţă dreaptă pe tot omul, care vine în lume. Pentru că Hristos vrea ca toţi să se mîntuiească şi să vină în cunoaşterea adevărului. Iată acesta este rolul bisericesc, principiul bisericesc. Altul noi nu avem.

Şi, de fapt, când s-a pronunţat Medvedev, ca un binefăcător al bisericii din Rusia, atunci eu întreb: de ce acelaşi Medvedev n-ar contribui şi la biserica noastră din Moldova, ca vinurile noastre să nu stea la hotar cu Rusia. Aşa cum contribuie fraţii din România şi ne fac case, în cazul când noi am nimerit în potopul de apă, a venit asupra noastră apele. Iată, eu cred, dacă am vorbi la egal, atunci ar trebui într-adevăr cei care sunt în ascultare de biserica rusă. În cazul dat, numind-o rusă, noi nu numim aparte de celelalte biserici. E biserica ortodoxă pe teritoriul Rusiei. Aşa cum este şi biserica ortodoxă pe teritoriul României.”

Europa Liberă: Aşa sau altfel, dar liderii bisericii devin tot mai activi şi intenţionează să-şi aducă aportul lor pe arena politică. Mă refer aici la întâi stătătorul bisericii Moldovei, Vladimir. El susţine, ca cetăţean, îl susţine pe domnul Pasat. Ce fel de mesaj are el pentru enoriaşi? Cum să înţelegem noi, cei care mergem la biserică şi mitropolitul ne cheamă să votăm pentru un fost şef de Securitate, domnul Pasat?


Pavel Borşevschi
: „Ştiţi, este cel mai interesant un singur lucru, în cazul dat, că dacă aici se urmăreşte binele bisericii. Păi uitaţi-vă, că Guvernul actual de la 1 septembrie... Binele în ce domeniu? În privinţa religiei în şcoală, pentru că a fost unul din principiile, pentru care capul bisericii din Moldova l-a acceptat pe domnul Pasat, care a venit cu această idee. Şi în cazul dat, de la 1 septembrie în şcoli se întroduce opţional religia. Acum se vrea obligatoriu. Deci, până la urmă decide şi într-un caz, cu cele ce a spus preafericitul patriarh Kiril, şi în alt caz, cu cele ce ne spune înalt preasfinţitul Vladimit, totul depinde de poporul însuşi.”

Europa Liberă: Eu vă întrebam altceva. Întîi stătătorul bisericii Moldove, Vladimir, îl susţine ca cetăţean pe domnul Pasat. Ca mitropolit, ce fel de mesaj îmi transmite el mie şi enoriaşilor? Atunci când trecem pragul locaşului sfânt şi el ne îndeamnă să votăm pentru un partid sau altul?


Pavel Borşevschi
: „Ştiţi, doamna Valentina, cel mai bine ar fi să-l întrebăm pe înalt preasfinţitul Vladimir. Dar eu vreau să vă spun un lucru: că acum îi vine foarte greu, probabil, înalt preasfinţitului să vorbească cu ceilalţi lideri politici. Îi vine foarte greu.”

Europa Liberă: Dar cu Dumneavoastră îi vine uşor să vorbească?

Pavel Borşevschi: „Eu, de fapt, nu-l susţin pe domnul Pasat ca şi candidat.”

Europa Liberă: Ascultaţi de mitropolit?

Pavel Borşevschi: „Eu, în cazul dat, în ceea ce priveşte biserica – da, sunt ascultător. Dar în ceea ce priveşte părerea politică – nu. Pentru că nu-mi convine mie nu numai ca cetăţean, dar nici parohienilor, pe care eu îi păstoresc. Şi, până la urmă, nu vreau să ţin de un partid politic şi nici de un singur politician. Eu vreau ca toţi, cei care se consideră cetăţeni ai acestei ţări şi numaidecât creştini ai biserici noastre, să contribuie la buna sporire a bisericii şi a ţării. Şi eu mă voi ruga pentru toţi egal.”

Europa Liberă: Mulţumim frumos. Multumim părinte Pavel. Vă mulţumim foarte mult pentru această discuţie matinală. Doamnele şi domnilor, părintele Pavel Borşevschi, parohul bisericii Sf. Dumitru a fost împreună cu noi în această dimineaţă.
XS
SM
MD
LG