Au intrebat postul de radio „Erevan” - este adevarat ca Garabed, eroul principal al bancurilor armene, a castigat o masina la loterie. Este adevarat, au raspuns cei de la „Erevan” dar nu a fost o masina ci o motocicleta cu atas și nu a castigat-o ci a fost lovit de ea. Guvernul Borisov a intrebat radioul armean daca este adevarat ca a crescut gradul de absorbire, de catre Bulgaria, a fondurilor europene. Este adevarat, au raspuns cei de la „Erevan”, dar au crescut nu sumele primite ci cele depuse de Bulgaria chiar daca acesti bani au fost raportati la Sofia ca fiind absorbiti.
Aceasta este inceputul unui articol din numarul de ieri al cotidianului „Sega”. Analistul Svetoslav Terziev, unul din cei mai competenti experti in relatiile Sofiei cu Bruxellesul, demonstreaza ca in ciuda situatiei absurde, cea de a doua parte a introducerii corespunde perfect realitatii. Este citata stenograma din sedinta guvernului din 30 iunie in care ministrul economiei si energeticii, Traicio Traikov, informeaza ca 200 de milioane de euro au fost scoase din rezerva de stat ca sa fie trimise Fondului european de investitii care guverneaza programul JEREMIE. Suma respectiva a revenit cu o luna mai tirziu la Sofia dupa ce din ea au fost retinute 30 de milioane drept contributie la programul respectiv.
Banii luati din buget au devenit in acest mod pe data de 31 iulie bani europeni absorbiti iar guvernul a raportat spre invidia nu numai a opozitiei dar si a noilor tari membre, printre care si Romania, un salt al gradului de absorbire in cadrul programului „Concurenta” de la 1,54% la 18,8%.
In acest mod, scrie analistul Terziev, programul trece din ultima pozitie in cea de a doua, fiind depasita ca grad de absorbire numai de programul „Capacitate administrativa” care insa n-a distribuit in cazul Bulgariei decat 34 de milioane de euro.
Este citata si replica ministrului Traikov ca institutia sa a devenit campioana in procesul de absorbire. Mai departe devine clar ca banii se vor duce nu la firme din Bulgaria ci la filialele marilor banci europene din tara. Fondul national de garantie a creditelor destinate firmelor mici si mijlocii nu va primi nici-o euro din banii pseudoeuropeni. Cu cele 200 de milioane Bulgaria a devenit principalul participant la fondul „Concurenta”. De mentionat ca Grecia, Romania si Slovacia contribuie cu cate 100 de milioane.
Statistica bulgara a facut minuni pe hartie cu fondurile europene. Cei de la Bruxelles insa nu se lasa impresionati si vor trimite la toamna un grup de experti ce va examina situatia la fata locului.