Linkuri accesibilitate

25.08 - Chișinău: Proiectul de buget de stat 2001 pe Internet


In obiectivul guvernului Braghiș: „un dialog direct şi neîntrerupt cu cetăţenii”.


25 august 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Proiectul de buget de stat 2001 pe Internet.

Dan Ionescu: O premieră absolută: proiectul de buget pe anul 2001 a fost plasat pe pagina oficială a Guvernului de pe Internet. Acest pas echivalează cu o invitaţie la dezbaterea publică a proiectului. Relatează corespondentul nostru, Alexandru Eftode.

Proiectul bugetului pe anul 2001 a fost publicat de către Guvern pe pagina oficială a Republicii Moldova de pe Internet, pentru a fi supus dezbaterilor publice. Ideea de a antrena cetăţenii în elaborarea bugetului aparţine primului ministru Dumitru Braghiş, care la o recentă şedinţă a Executivului a spus, că fiecare sugestie examinată cu atenţie, ar putea fi inclusă în lege.

Alături de legea bugetului, Dumitru Braghiş şi-a plasat ieri propriul site, care conţine biografia sa, cuvântările rostite cu diferite ocazii şi Progarmul Guvernului. Oricine vizitează această pagină, îi poate scrie un mesaj primului ministru. Surse de la Serviciul de presă al Guvernului susţin, că deja au sosit cinci asemenea mesaje, în care cetăţenii l-au întrebat pe premier despre atitudinea sa faţă de operatorii de telefonie mobilă din Chişinău, despre volumul investiţiilor străine în economia Republicii Moldova în acest an, despre cum se pregăteşte Executivul de iarnă.

Observatorii de la Chişinău remarcă această tendinţă de deschidere a primului ministru, care şi-a imprimat chiar vocea pe robotul instalat la Linia telefonică fierbinte a Guvernului, deschisă pentru „un dialog direct şi neîntrerupt cu cetăţenii”. O altă opinie este, că iniţiativele premierului, în special cea privind elaborarea legii bugetului în comun cu cetăţenii, nu vor avea efectul scontat. Deşi consideră în principiu bună intenţia lui Dumitru Braghiş, mai mulţi funcţionari din Direcţia bugetară a Ministerului de Finanţe cu care am discutat, nu-şi imaginează cum anume vor fi analizate sugestiile publicului. Unul dintre ei ne-a spus, că aplicarea acestei metode ar necesita un efort suplimentar şi prea mult timp, de care Guvernul nu dispune.

Potrivit legii despre sistemul şi procesul bugetar, bugetul pe anul următor trebuie prezentat Parlamentului la 15 septembrie a anului în curs. Nici ministrul adjunct de Finanţe, Nicolae Luchian, nu ştie exact cum va putea fi executată dispoziţia primului ministru, dar a dat asigurări, că va fi găsită o modalitate: „După părerea mea, toate (sugestiile) care vor fi demne de încredere, care vor fi îndreptate la îmbunătăţirea proiectului legii, vor fi luate în vedere. O să ne determinăm la Colegiu la întrebarea aceasta. Până la 15 septembrie de acum urmează să fie examinat (proiectul bugetului) la şedinţa Guvernului, în timp de câteva zile şi la 1 octombrie Parlamentului.”

Să menţionăm că proiectul legii bugetului, publicat pe Internet, este mai degrabă o ciornă, elaborată de Ministerul de Finanţe, care nu conţine descifrarea veniturilor şi cheltuielilor fiecărui minister în parte şi nici valoarea taxelor şi impozitelor. Sunt reliefate doar politicele fiscale şi este indicată valoarea estimativă a veniturilor, cheltuielilor şi deficitului bugetar. Astfel, veniturile bugetului consolidat pe anul 2001 vor constitui 4,6 de miliarde de lei, cheltuielile 4,88 de miliarde lei, iar deficitul de 280 de milioane de lei. Această ciornă a legii bugetului nu a fost coordonată încă de Ministerul Finanţelor cu celelalte ministere. La proiectul publicat pe Internet a fost ataşat, în schimb, un aviz negativ, dat de Inspectoratul fiscal principal de stat. În cadrul avizului se spune, că recomandările făcute anterior la proiectul de buget nu au fost luate în calcul de conducerea Ministerului de Finanţe.

Solicitat de noi, ministrul de Finanţe, Mihai Manoli, şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu faptul că pe Internet au apărut critici la adresa conducerii Ministerului, formulate de o subdiviziune a lui, Inspectoratul fiscal. Manoli a spus, că această problemă internă va fi examinată la Colegiul Ministerului săptămâna viitoare.
Să precizăm în acest context, că primul ministru a avut astăzi o nouă întâlnire cu Mihai Manoli, pentru a discuta despre cererea acestuia de demisie. Manoli şi-a depus demisia, retrasă între timp, din cauza viziunii diferite a primului ministru Dumitru Braghiş asupra politicilor fiscale, care trebuie incluse în bugetul pe anul viitor.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, pentru Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu
: De fapt, discuţia dintre premierul Braghiş şi ministrul Finanţelor Manoli a fost o discuţie în trei, dat fiind că la ea a participat şi preşedintele Petru Lucinschi. Concluzia acestei întrevederi pare să fie aceea, că lucrurile vor rămâne ca mai înainte, ceea ce înseamnă, că domnul Manoli îşi păstrează funcţia pe mai departe.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG