Linkuri accesibilitate

Sofia: criza sistemului sanitar


Premierul Boiko Borisov susține că nu lipsa banilor, ci modul în care sînt cheltuiți reprezintă principala problema a sistemului.

In luna iulie spitalele din Bulgaria au primit cu 40-50 la suta mai putin bani pentru asa zisele activitati garantate – urgenta, hemodializa, ajutorul psihiatric. Aceasta în conditiile în care Casa nationala de sanatate si-a redus deja bugetul cu 30-40 la suta.

Activitatile garantate ale spitalelor sânt prioritare si trebuie asigurate prin lege inclusiv pacientilor care au datorii la Casa nationala de sanatate. Spitalele de stat primesc bani pentru ele sub forma de subventii din bugetul Ministerului sanatatii. Aceste activitati reprezinta în medie 20 la suta din finantarea spitalelor. Dar ministerul sanatatii au refuzat sa comenteze situatia.

Reducerea subventiilor vine într-o perioada foarte grea pentru sistemul sanitar, marcat de mizerie si coruptie. Casa nationala întarzie si plata banilor pentru medicii de familie. În cadrul programului anticriza al guvernului finantarea spitalelor a fost redusa, astfel încât au început sa fie acumulate datorii foarte mari fata de furnizorii de medicamente si echipament medical. Directorii au fost nevoiti sa micsoreze atat salariile cat si numarul de internari. În mai multe spitale pacientii suporta o parte tot mai mare din cheltuieli.

În ultimii ani tot mai multi medici si infirmiere pleaca la munca în alte tari din Uniunea Europeana precum Marea Britanie, Spania si Grecia, unde salariile sînt de 5-6 ori mai mari, iar conditiile de munca, incomparabil mai bune. În cazul infirmierelor se apreciaza ca pentru a fi garantate conditiile minime de functionare a sistemului numarul lor trebuie dublat.

Criza spitalelor a devenit cea mai grava problema politica pentru guvernul centrist. Primul ministru Boiko Borisov a declarat ca bani nu mai sînt si ca medicii pot protesta cât doresc. Dupa el insa, nu lipsa banilor ci modul în care sînt cheltuiti reprezinta principala problema a sistemului. Premierul a dat drept exemplu salariile de 30-40 000 de euro din clinicile cardiovasculare care însa reprezinta o exceptie pe fundalul celor din majoritatea spitalelor ce nu depasesc 500 de euro. Imaginea prezentata de ex-generalul de politie difera de cea reala. El ameninta medicii si pacientii ca va putea demisiona. Dupa cum noteaza cotidianul sofiot “Sega” insa, in perioada guvernarii coalitiei de centru-stânga internarile se faceau fara asteptare, pacientii plateau mult mai putin din buzunar, iar medicii îsi primeau salariile la timp si în întregime.
XS
SM
MD
LG