Linkuri accesibilitate

Graba cu care a fost amendată Constituția în 2000 a fost o greșeală


Mircea Snegur
Mircea Snegur

Mircea Snegur: „8 ani am fost conduşi de un conducător, ales de circa 70 de deputaţi, și nu de 2 milioane şi jumătate de alegători”.


Europa Liberă: Domnule Mircea Snegur, mai întâi să vă mulţumim, că aţi acceptat să acordaţi acest interviu în exclusivitate pentru Radio Europa Liberă. Se zice că o Moldovă independentă nu poate exista fără nişte politicieni care gândesc independent. Estul şi Vestul pot ajuta clasa politică din Republica Moldova să negocieze. Dar, în mare parte, finalul crizei politice este determinat de factorii şi calculele interne ale actorilor politici. Să vă întreb, ce rol a jucat factorul extern în destinul Republicii Moldova pe parcursul acestor 19 ani de independenţă?

Mircea Snegur: „Un rol semnificativ. În primul rând, puţin ce am fi putut reuşi fără recunoaşterea Republicii Moldova în calitate de stat independent de către ţările lumii, fără admiterea ei în organizaţiile şi organismele internaţionale. Aceeaşi ce se referă, în al doilea rând, şi la organizaţiile creditar-financiare, mondiale şi europene, care au susţinut la modul concret promovarea şi realizarea reformelor economice şi sociale. Şi în al treilea rând, o importanţă deosebită în opera noastră de făurire a unui stat democratic, puternic dezvoltat, revine relaţiilor bilaterale reciproc avantajoase cu toate ţările, susţinerii lor reciproce în organizaţiile internaţionale. Aceasta privitor la rolul factorului extern, fiindcă m-aţi întrebat. În rest, vă dau dreptate – depăşirea şi soluţionarea problemelor interne revin actorilor politici autohtoni.”

Europa Liberă: Cum e să fii prieten şi cu Estul şi cu Vestul, astfel încât să-i mulţumeşti pe ambii? Şi pe cel de la Răsărit şi pe cel din Occident.

Mircea Snegur
: „Am fost şi rămân în continuare pe poziţia unei politici externe echilibrate în contextul Est-Vest. Dar vectorul principal, pe care l-am lansat noi, cei dintâi, a fost şi rămâne, din fericire, integrarea europeană. Nu ne încurcă nimeni să ne mişcăm în Europa. Nu CSI-ul constituie un impediment în această cale, ci sciziunile din societate. Solidaritatea forţelor politice democratice în numele propăşirii Republicii Moldova ar constitui un semnal benefic pentru susţinătorii noştri şi ar conduce la avansarea integrării în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: De 19 ani această problemă durută – problema transnistreană. Vedeţi un deznodământ al conflictului transnistrean?

Mircea Snegur
: „Unica mulţumire a mea personală este că la Nistru mai bine de 18 ani nu se împuşcă şi nu mor oamenii. Deznodământul poate fi atins pe cale paşnică, prin tratative, dar numai după retragerea definitivă a trupelor ruse şi a arsenalelor de armament din Transnistria. Atâta timp, cât nu vor fi create condiţii pentru petrecerea alegerilor libere şi democratice în această zonă, ce ar duce, în viziunea mea, la înlocuirea actualilor lideri, care au promovat această boală a separatismului, cu alţi oameni cu viziuni progresiste, deci, fără asemenea schimbări este greu să apropiem deznodământul multrâvnit.”

Europa Liberă: Republica Moldova este sortită să fie condusă de coaliţii de guvernământ. Cum poate fi depăşită această criză politică constituţională, despre care se vorbeşte atât de mult? Ce trebuie să facă elitele, clasa politică?

Mircea Snegur
: „În condiţii normale, de bună înţelegere, pot lucra productiv şi guvernele de coaliţie. În calitate de exemplu, aş aduce Guvernul Sturza, creat de Alianţa pentru Democraţie şi Reforme din Parlamentul Republicii Moldova, ales în anul 1998. Nu doresc să comentez detaliat ceea ce avem la moment. Vă spun numai că mă întristează această stare de lucruri. Şi doresc din tot sufletul ca criza politică să fie depăşită cât mai curând. Premize pentru aceasta sunt.”

Europa Liberă: Care?


Mircea Snegur: „Avem astăzi la conducere oameni din generaţia nouă de politicieni, oameni dotaţi atât în materie politică, cât şi economică, în relaţiile externe. Or, conjunctura politică astăzi este mult mai favorabilă pentru Republica Moldova decât în perioada precedentă. Deci, avem practic toate componentele principale.”

Europa Liberă: Ce n-avem?


Mircea Snegur
: „Ei, n-avem înţelegere. N-avem înţelegere. Or, aici am putea diversifica diferite motive, inclusiv orgoliul. Ori cum spunem noi, moldovenii, măsurări. Ştiţi de ce măsurări? Ştiţi de ce? Este atât de simplu să se aşeze la masă şi în scurt timp să pună toate punctele pe „I”. Pentru aceasta, eu cred că şi Alianţa pentru Integrare Europeană ar trebui să aibă un nucleu de coordonare. Fie şi prin rotaţie. Activitatea acestui organism trebuie să fie canalizată într-un fel anume. Şi atunci vă asigur că devieri de la normal ar fi mai puţine.”

Europa Liberă: De ce atât de dificil acest dialog între puterile statului?


Mircea Snegur
: „Păi, din aceleeaşi considerente. Or, puterea este susţinută în Legislativ de o singură alianţă – Alianţa pentru Integrare Europeană. Nu ar trebui să aibă loc disensiuni. Eu vreau să le doresc conducătorilor noştri în această zi, cu prilejul aniversării Zilei independenţei, forţă de muncă, raţiune, să izbutească să organizeze şi să petreacă la nivelul cuvenit referendumul şi mai apoi, alegerile anticipate parlamentare şi alegerile prezidenţiale. Şi în consecinţă, să se poată crea o alianţă mai trainică, mai puternică, ca să poată soluţiona de una singură problemele, legate de revenirea la normal, repet, de revitalizarea economiei, de soluţionarea problemelor sociale, şi de întoarcere acasă, la vatră a conaţionalilor noştri, care muncesc astăzi peste hotare.”

Europa Liberă: Domnule Snegur, totuşi, de la înălţimea timpului, ce regim constituţional ar trebui să existe în Republica Moldova? Pentru că se discută foarte mult şi în contradictoriu.

Mircea Snegur
: „Sunt convins că regimul semiprezidenţial, care a fost instituit de la bun început şi pe urmă reconfirmat în Constituţia adoptată în 1994, este cel optim. Chiar dacă apar unele momente de discuţie, de căutări ale soluţiilor mai raţionale între puteri. Totuşi acest regim, în care puterile se controlează reciproc, este cel mai bun. Şi trebuie să recunoaştem, eu asta am făcut-o deja de mai multe ori, că graba cu care în anul 2000 a fost modificată Constituţia pentru alegerea preşedintelui, sau a articolului din Constituţie pentru alegerea preşedintelui, a fost o greşeală. Şi în rezultat, opt ani de zile am fost conduşi de un conducător, ales de circa 70 de deputaţi. E clar pentru toţi că între 70 şi două milioane şi jumătate este o diferenţă.”

Europa Liberă: Constituţia din 94 şi-a pierdut din valabilitate? Ar trebui o altă lege fundamentală?


Mircea Snegur: „Nu, Constituţia e bună. Desigur, că modificări sunt necesare, odată cu trecerea timpului. Şi ele, de fapt, au fost introduse. Or, şi aici trebuie să cântărim foarte bine şi orice iniţiativă legislativă, cum spune marele nostru lingvist Valentin Mîndîcanu, trebuie să apară în momentul potrivit şi la locul potrivit. Şi atunci îi va fi garantat succesul. Dacă nu se ţine cont de aceste aspecte, atunci apar aceleeaşi disensiuni, despre care vorbim astăzi. Şi înloc de a activa productiv şi constructiv, societatea şi clasa politică este antrenată iarăşi în discuţii interminabile, inutile.”

Europa Liberă: Mircea Snegur se mândreşte că e cetăţean al Republicii Moldova?

Mircea Snegur
: „Cu bună seamă. Nu încape nici o îndoială. De atunci, de când am reuşit să promovăm în Parlament prima variantă a legii despre cetăţenie, de atunci sunt mândru, că sunt cetăţean al Republicii Moldova cu acte în regulă.”

Europa Liberă: Un stat, care are o lege ce permite dubla cetăţenie îi avantajat?

Mircea Snegur
: „Mai mult am putea vorbi de avantaje, decât de dezavantaje.”
XS
SM
MD
LG