Linkuri accesibilitate

„Săraci, dar independenţi și liberi”


Ziua Independenței cade din nou într-o perioadă preelectorală și de încordare politică.



Pentru al doilea an la rând, Moldova va sărbători ziua independenţei pe 27 august sub semnul alegerilor. Anul trecut politicienii abia ieşiţi din parlamentarele anticipate formau noile structuri de conducere şi se pregăteau de încă o tentativă să aleagă şeful statului. Anul acesta – se pregătesc de referendumul pentru schimbarea procedurii de alegere a preşedintelui şi de noi alegeri parlamentare şi prezidenţiale.

În această încordare politică, orice ocazie este folosită pentru campania electorală. Dar autorităţile au uitat să amenajeze pentru sărbătoare strada independenţei din Chişinău. Pe strada Independenţei din capitală nimic în afară de drapelele suspendate de-a lungul drumului pe care circulă maşinile nu aminteşte de Ziua Independenţei. Nici feţele oamenilor pe care îi întîlnesc nu radiază a sărbătoare. Mă apropii de cîţiva oameni care aşteaptă troleibuzul în staţie.

Europa Liberă: „Vreau să vă întreb cum sărbătoresc moldovenii de rînd Ziua Independenţei?”

- „Asta mai mult îi pe politică, dar aşa oamenii nu simt Independenţa. ”

Europa Liberă: „D-voastră probabil vă amintiţi timpurile de pînă la proclamarea Independenţei...”

- „Da, cu dînşii m-am născut şi cu dînşii sînt pînă acum. Am în vedere cu comuniştii. Ştiu ce era independenţa şi atunci şi acum. ”

Europa Liberă: „Şi nu s-a schimbat nimic între timp?”

- „S-a schimbat numai pe hîrtie, dar aşa, pentru omul de rînd, aproape nimic. ”

Europa Liberă: „Dar nu am cîştigat libertate?”

- „Eu vă spun, numai pe hîrtie. Unde te-ai duce, e tot aceeşi practic. La procuratură e tot aşa, prin spitale e tot aşa. Atitudinea oamenilor faţă de alţii e şi mai aspră şi mai neomenească. Asta că poţi să mai spui ceva, dar ce folos? ”

Europa Liberă: „Bine, dar pentru fiecare popor e o mîndrie să aibă statul său...”

- „Eu mă mîndresc cu ţara mea. Eu sînt crescut şi născut în Moldova. Părinţii sînt moldoveni. Dar nu mă mîndresc cu conducerea de cînd mă ţin minte şi pînă-n ziua de azi”.

Europa Liberă: „Sîntem în prag de referendum acum. Credeţi că dacă oamenii vor decide să-şi aleagă singuri preşedintele vom trăi mai bine? Ne vom putea bucura mai mult de Independenţa pe care o avem?”

- „Depinde ce putere va avea preşedintele faţă de Parlament. Dar poate fi aşa că preşedintele a zis, iar parlamentul nu va accepta. Ori invers.”

Strada Independenţei din capitală este cunoscută şi datorită unei pieţe agricole mari de la capătul ei. Moş Petrea de la Băcioi vine să-şi vîndă vinul în această piaţă.

Europa Liberă: „Vrem să vă întrebăm cum sărbătoresc moldovenii simpli Ziua Independenţei?”

Moş Petrea: „Foarte greu. Dar ştiţi de ce? Oamenii sînt istoviţi de lucru, nu-s plătiţi. Şefii au de toate. Dar noi iată... Vin cu un şip de vin şi mă fugăreşte poliţia. Ei, mai pune amenzi. E foarte greu. Tineretul a plecat şi au rămas bătrînii. ”

Europa Liberă: „Deci n-am cîştigat nimic?”

Moş Petrea: „Avem cîte oleacă, acum, de exemplu. Dar nu putem să realizăm nimic. Mă refer la mere şi ouă, poamă, fructe. ”

Europa Liberă: „Dar în schimb oamenii sînt independenţi acum...”

Moş Petrea: „Asta da, asta are mare însemnătate. Acum faci ce vrei. Nu te comandă. Sîntem independenţi, dar dreptate nu avem nimic. Şi legile sînt făcute pentru şefi, nu pentru populaţie. ”

Europa Liberă: „Şi nu are poporul cu ce se mîndri la aniversarea Independenţei?”

Moş Petrea: „Ei cum să spun? Probabil, e şi greu dintr-odată să faci toate. Avem 20 de ani în care nimic nu s-a făcut. S-a făcut pentru şefi. Dar pentru noi nu s-a făcut”.

Sărbătoare sau nu, vînzătorii sînt la treabă.

Europa Liberă: „Cum sărbătoresc moldovenii de rînd Ziua Independenţei?”

- „Hi hi hi. Eu îmi închipui că pentru moldoveanul de rînd asta nu-i sărbătoare. E o zi obişnuită de lucru. Pentru mine cel puţin aşa e ziua. Mai facem un ban că sîntem liberi şi venim la piaţă. ”

Europa Liberă: „D-voastră ce credeţi? Trăim mai bine? Ne bucurăm de independenţa pe care o avem?”

- „Nouă, în orice caz, ne este foarte greu. ”

- „Ne-am străduit, am muncit, doi lei, un leu floarea. Dar cînd dăm la realizare, e foarte greu. Şi nu ne scoatem nici banii care îi investim în pămîntul acesta. O grămadă de bani. ”

Europa Liberă: „Săraci, dar independenţi, liberi...”

- „Ha ha ha ha... Da, şi aşa se poate de spus... Ha ha ha... Liberi.. Ha ha...”
Previous Next

XS
SM
MD
LG