Linkuri accesibilitate

Cod de conduită în mediul virtual?


Adunarea Generala a Forumistilor: o inițiativă nedemocratică și comunistă!

In Romania este nevoie de adoptarea unui cod de conduita in mediul online, sau cel putin asta este concluzia unei dezbateri care a avut loc la Bucuresti, la initiativa senatoarei social democrate Olguta Vasilescu. Domnia sa a lansat acum mai mult de o saptamina ideea interzicerii limbajului injurios si obscen pe forumurile de comenarii ale site-urilor de stiri din Romania.

La dezbatere au participat reprezentanti ai Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane, ai citorva sindicate din invatamint, ai unor asociatii care militeaza pentru protectia copiilor si directorul executiv al Asociatiei Nationale Internet Service Providers, Serban Gheorghe.

Nu este deocamdata clar daca se va ajunge la depunerea in Parlamentul Romaniei a unei initiative in acest sens, dar dupa dezbaterea de miercuri s-a decis inceperea unei campanii de semnaturi de sustinere a adoptarii unui cod de conduita in mediul virtual.

Nici unul din participantii la discutii nu s-a referit insa la interzicerea injuriilor proferate la adresa diverselor grupuri etnice din Romania, sau a mesajelor care instiga la ura rasiala ce abunda pe forumurile de comentarii online din aceasta tara.

O initiativa in acest sens a fost lansata de site-ul de stiri si analize Hotnews.ro. In opinia redactorului sef de la Hotnews.ro Cristian Pantazi, initiativa senatoarei Olguta Vasilescu va avea un impact limitat asupra site-rilor serioase din Romania, care oricum incearca sa modereze comentariile, limitind comentariile injurioase, atacurile la persoana si comentariile cu caracter rasist si xenofob. Cristan Pantazi crede insa ca pe termen lung, ideea va avea un impact semnificativ asupra internetului din cauza ca va crea un precedent.

Daca se va ajunge in cele din urma la o legiferare in zona internetului – care este extrem de libera – cindva se va gasi un al doilea parlamentar care ar putea sa strecoare pe usa deja deschisa o reglementare cu caracter profund antidemocratic, poate, care sa aduca prejudicii insemnate libertatii de exprimare pe internet

Initiativa impunerii unui cod de conduita online a fost criticata si de Adunarea Generala a Forumistilor (AGF), cea mai mare comunitate virtuala a investitorilor la bursa din Romania, care sustine ca astfel de initiativa este nedemocratica si comunista. “Ideea ca sa purtam toti aceeasi uniforma si sa ne exprimam in acelasi mod este o masura tipic comunista si ne exprimam regretul ca, la 20 de ani de la caderea comunismului, in Romania se recurge la astfel de masuri”, se spune intr-un protest al Adunarii Generale a Forumistilor din Romania.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Pe aceeași temă

Politigraf

XS
SM
MD
LG