Linkuri accesibilitate

Mărul discordiei cu Rosselihozdazor sau cu „băieții șmecheri”?


Valeriu Lazăr
Valeriu Lazăr

Ministrul Economiei Valeriu Lazăr: „30 de firme noi au început a alerga prin piaţă şi a spune că doar ei au dreptul să exporte în Federaţia Rusă”.


Europa Liberă: Domnule vicepremier, haideţi să vedem, totuşi merele sunt ale discordiei? Ce se întâmplă astăzi cu exportul de produse agricole pe piaţa Federaţiei Ruse?

Valeriu Lazăr
: „Mi s-a oferit informaţia de la Ministerul Agriculturii că partea rusă a acceptat să fie prezentată o nouă listă. Şi, de fapt, chiar este potrivit cu noţiunea de investigaţii.”

Europa Liberă: Da ce-i cu „spisca”, cu lista asta? Pentru că nu e clar. Cine o face? La Moscova? La Chişinău? Ce interese sunt?


Valeriu Lazăr
: „Bine, a fost o corespondenţă dintre Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova şi aşa- numitul Rosselihozdazor, adică structura abilitată din Federaţia Rusă. Admitem, să luăm ca şi punct de pornire acest Memorandum din 2008, care presupunea că autorităţile din Republica Moldova, repet, şi Federaţia Rusă, de comun acord, stabilesc o listă de întreprinderi, care au dreptul să facă exportul de fructe şi legume în Federaţia Rusă. Şi important este că nu sunt stabilite nişte criterii foarte clare de care se vor conduce unii şi alţii. Oricum, se prezumă, că în această listă pot nimeri toate întreprinderile, în privinţa cărora Ministerul Agriculturii din Republica Moldova are certitudinea totală că ele au realizate pe intern toate acţiunile necesare privind calitatea produselor.

Am luat ca punct de pornire acest Memorandum. În baza acestui Memorandum, discutabil spuneam, a apărut o listă din 136 de agenţi economici din Republica Moldova cu drept de export. Şi nu a apărut nici o problemă absolut până nu demult. Doi: erau acreditate cinci laboratoare locale, care aveau dreptul să emită certificatele de calitate, pe care le recunoştea Federaţia Rusă. Pe parcurs, două din aceste laboratoare au dispărut din această listă. De aceea, în luna iulie, de la Ministerul Agriculturii din Republica Moldova a plecat o scrisoare către colegii lor din Federaţia Rusă cu rugămintea de a: prima – extinde cu încă două laboratoare, la acele trei. Adică să avem o gamă de cinci laboratoare, ceea ce ar însemna o gamă mai largă de procesare a acestor date. Doi: o listă suplimentară din 177 de agenţi economici, repet – suplimentar la cei 136, care ar avea dreptul să exporte pe piaţa Federaţiei Ruse.”

Europa Liberă: Domnul Cosarciuc a zis că a mai propus încă 170.

Valeriu Lazăr: „Aşa este. Ceea ce ar însemna că oferta Republicii Moldova a fost în total, să zicem, de 300 de agenţi economici. Adică o extensiune. După care a venit o reacţie de la autorităţile din Federaţia Rusă, care au zis că v-am acceptat încă două laboratoare, e un semnal pozitiv. Doi: şi am acceptat 33 de agenţi economici.”

Europa Liberă: Din astea 300?

Valeriu Lazăr: „Păi aici vine întrebarea. Fiindcă din textul scrisorii oarecum reieşea că suplimentar la cei 136, din lista de 177 ruşii au mai acceptat 33. Noi am înţeles toţi că la faza asta ruşii au mai acceptat încă 33. Adică avem 170 aproape. După care am zis că la următoarea fază se va veni cu lista suplimentară. Dar, ulterior, în piaţă s-au început lucruri interesante. Nişte băieţi şmecheri, din lista celor 33.”

Europa Liberă: Cum s-a ajuns la această listă de 33 de agenţi?

Valeriu Lazăr
: „Aici iarăşi este interesant că din 33, doar trei erau cei care mulţi ani la rând au exportat, 30 sunt absolut noi, despre care nu se ştie nimic. Aceşti 30 au început a alerga prin piaţă şi a propune la producătorii agricoli serviciile. Au zis: că uite, doar noi avem dreptul să exportăm în Federaţia Rusă, respectiv, dacă voi vreţi să vindeţi, ne plătiţi anumite comisioane. Comisioanele se ridică la sute de dolari la maşină, la TIR, şi atunci veţi avea dreptul să exportaţi în Federaţia Rusă.

Şi atunci a apărut acest scandal. Fiindcă toţi producătorii agricoli sensibilizau conducerea Guvernului, conducerea Ministerului Agriculturii. Şi de fapt, s-a dus imediat un demers la Federaţia Rusă şi a zis că noi totuşi despre ce vorbim? Vorbim de suplimentar? Şi ei au primit un răspuns: nu. Că voi lămuriţi-vă acolo, cu listele astea ale voastre. Am început a ne lămuri. Fiindcă aşa cum tratau unii, nu conducerea Ministerului Agriculturii, vreau să fiu corect. Dar unii angajaţi ai direcţiilor abilitate şi serviciilor din Ministerul Agriculturii, ei tratau ca şi exclusiv lista din 33.

Acum, sărind peste ceea ce a urmat ulterior, important este rezultatul final – investigaţiile au arătat că de fapt două persoane de la Ministerul Agriculturii, nu dau nume acum, se presupune că ei ar fi consolidat această listă din 33. Ei ar fi scos-o în evidență pentru colegii lor din Federaţia Rusă, că uite, noi v-am dat o listă mai mare, dar în ăştea avem încredere totală. Adică, problema pe undeva a fost generată aici, dar totuşi există implicaţiile din Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Nu au fost cumva conjugate eforturile?


Valeriu Lazăr: „Sunt nişte presupuneri. Astăzi domnul Bumacov...”

Europa Liberă: Viceministrul Agriculturii...


Valeriu Lazăr: „...Îmi spunea, m-a informat dimineaţă, că partea rusă a acceptat să le oferim o altă listă, lista mare.”

Europa Liberă: Lista mare cuprinde câţi agenţi?

Valeriu Lazăr: „Cel puţin o listă din două sute şi ceva de agenţi economici, cei care au manifestat interes. Adică nu trebuie să facă Ministerul Agriculturii lista. Vin întreprinderile, dau datele, că uite, ei au pe intern sistemul ăsta de management al calităţii. Serviciile respective de la Ministerul Agriculturii verifică corectitudinea acestor date şi îi acceptă. Spuneam, lista trebuie să fie pozitivă. Ea trebuie să fie interdicţie pentru cei, care nu respectă regulile. Important, că ruşii au acceptat să introducem claritate. Să vină o listă nouă, care şi-o asumă conducerea Ministerului Agriculturii şi nu nişte băieţi şmecheri de ici sau colo şi să dea curs acestui demers.”

Europa Liberă: Domnule Lazăr, undă verde pentru listă? Undă verde pentru mere?

Valeriu Lazăr: „Undă verde pentru lista asta înseamnă automat undă verde pentru mere. De ce? Fiindcă noţiunea de embargou este absolut inadecvată situaţiei. Nu există nici un embargou. Ce există? Există o constrângere radicală a listei. Asta înseamnă că s-ar putea întâmpla ca aceeaşi cantitate de mere să meargă într-acolo.

Dar, repet, nişte băieţi şmecheri să-şi ridice nişte comisioane pentru serviciile, pe care realmente nu le prestează. Asta e ideea. Se ştiu şi oamenii de la Minister, se ştiu şi cine stă în spatele acestor firme, se ştie şi cine a insistat cu această listă. Dar eu las lucrurile astea pe seama instituţiilor abilitate. Ştiu că lucrează SIS-ul, lucrează Centrul.

Pentru mine este important că avem toate şansele ca situaţia să fie deblocată, să revenim la normalitate şi să extindem pe cât e posibil lista agenţilor economici. Ceea ce înseamnă că având mai multe laboratoare şi având mai mulţi agenţi economici, capacitatea de export creşte sensibil.”

Europa Liberă: Şi aici politicul nu are nici o implicaţie?

Valeriu Lazăr
: „Eu nu am sesizat momentan nici o implicaţie politică. În câteva zile ce urmează va fi clar.”

Europa Liberă: Cum se va clarifica?

Valeriu Lazăr: „Dacă autorităţile din Federaţia Rusă ne-au dat dreptul să ne lămurim noi pe intern cu listele şi listele care vor fi prezentate de noi vor fi acceptate, ceea ce înseamnă că implicaţii politice nu există. Înseamnă, ca să ne lămurim noi acasă ce s-a întâmplat. Să intervenim la autorităţile din Federaţia Rusă să lămurească ce s-a întâmplat la ei, la nivel de anumiţi specialişti. Am impresia că şi acolo ceva au fost nişte înţelegeri. Şi scoatem această problemă. Eu nu mă aventurez acum să dau aprecieri politice acestei situaţii.”
XS
SM
MD
LG