Linkuri accesibilitate

31.08 - București: Limitele şi rigorile libertăţii.


Octavian Paler
Octavian Paler

Octavian Paler: „libertatea nu este de conceput fără anumite limite, fără anumite rigori”.


31 august 2000

Actualitatea
. (Comentariu: Octavin Paler).

Limitele şi rigorile libertăţii.

„De 10 ani, unii de la noi cred că a fi libera înseamnă a-ţi permite orice... Or, după părerea mea, libertatea nu este de conceput fără anumite limite, fără anumite rigori”.

„Confundarea libertăţii cu bunul plac, cu orice e permis, duce la ceea ce vedem de 10 ani: o normă cantitate de vulgaritate, de ură, de mitocănie, de acuzaţii fără dovezi, se revarsă în gazete şi pe ecranele televizoarelor, se răsfaţă fără oprelişti, urâţind libertatea, dându-i un chip schimonosit”.

Aceasta înţelegere greşită a libertăţii a dus şi la mitologizarea unor noţiuni ca independenţă, echidistanţă sau neutralitate, socotite de unii, un fel de blazon. Ce însemnă o persoană obiectivă ? „Noi putem avea doar orgoliul unei subiectivităţi oneste”. Poţi fi mereu neutru, poţi fi neutru între bine şi rău ? Poţi să fi echidistant între minciună şi adevăr ? Şi cum poţi fi altfel decât dependent de ceva ? De o credinţă, de un reper, de o speranţă. Totul este „să ne alegem nişte dependenţe onorabile”.

Pe fundalul acestei argumentări, ce înţelege premierul Mugur Isărescu prin independenţă ? „Oricum, nevoia de independenţă, care cu greu poate fi menţinută în politică, provine dintr-o nevoie de decenţă”.
XS
SM
MD
LG