Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Armata și programul guvernamental de economii


Paradă militară la Sofia (2009)
Paradă militară la Sofia (2009)

Efectivele armatei bulgare vor fi reduse de la 32.000 la 26.000, la proporții asemănătoare cu armata Serbiei.


Guvernul Bulgariei plănuieşte să micşoreze cu mai mult de 18 la sută numărul militarilor în următorii doi ani, în cadrul unui program de economie bugetară. Propunerea urmează a fi transmisă în curând Parlamentului, relatează de la Sofia, Petio Petkov
:

În cadrul programului de economii al guvernului bulgar, în perioada 2011-2012 efectivele armatei vor fi reduse de la 32.000 la 26.000, a anunțat ministrul apărării Aniu Anghelov.

Propunerea Ministerului apărării a fost aprobată de guvern și va fi introdusă în curând în Parlament. Ea va figura printre prioritățile sesiunii de toamnă, împreuna cu reforma în sistemul de sănătate publică. După cum a declarat ministrul Aniu Anghelov, reducerile vor afecta de fapt nu 6000 ci 4000 de militari, având în vedere faptul că 2000 de posturi nu sînt ocupate.

Cele mai mari vor fi reducerile în forțele terestre – 2 000 de persoane. Brigăzile existente vor fi reduse de la patru la două. 1 300 de ofițeri și sergenți vor părăsi forțele aeriene. 700 – marina militară. Va fi închisă baza marinei din Varna. Va rămâne numai cea din Atia care este mai bine protejată contra unor eventuale atacuri aeriene.

Ministerul apărării va renegocia contractele pentru modernizarea forțelor aeriene cu noi avioane de transport si elicoptere. Se va renunța la două avioane de transport „Spartan” și la trei elicoptere, produse respectiv de compania italiană „Alania” și de concernul „Eurocopter”.

Ministrul apărării a lansat ideia formării unui nou Serviciu de informații externe prin unificarea celor două existente – cel de informații militare și cel de informații externe.

Noua componența a armatei a fost stabilită cu ajutorul a 10 posibile scenarii, printre care conflict militar și mobilizarea rezerviștilor. După reduceri armata bulgară va fi comparabilă ca echipament și unități cu cea a Serbiei, dar departe de cele ale Greciei și Turciei.

Anghel Naidenov, unul din liderii Partidului socialist a declarat că o parte din reduceri au fost deja realizate. Opoziția însă insistă ca reforma în armata să fie precedată de elaborarea unei strategii pentru securitatea națională.
XS
SM
MD
LG