Linkuri accesibilitate

In ajun de referendum


Corectitudinea desfăşurării plebiscitului va fi urmărită de un număr limitat de observatori.


Echipa de observatori din străinătate care va monitoriza Referendumul de duminică e mult mai modestă sub aspect numeric, în comparaţie cu scrutinele din anul trecut. Pînă azi, CEC-ul a acreditat 156 de observatori internaţionali. În timp ce parlamentarele de anul trecut din 29 iulie au fost urmărite de aproximativ 500 de observatori din străinătate.

Iată cum comentează acest fapt secretarul CEC-ului Iurie Ciocan: „Noi, în Moldova, ne-am deprins că de obicei vin mulţi observatori internaţionali, care într-o măsură oarecare ne ajută pe noi să obţinem o credibilitate mai mare asupra rezultatelor alegerilor. De data aceasta, probabil cei care de obicei observă alegerile au decis că ne descurcăm şi noi cu forţele proprii. Dar, oricum sîntem déjà informaţi că pentru eventualele alegeri din toamna acestui an numărul observatorilor va fi mult mai mare.”

Pentru plebiscitul de duminică, Oficiul pentru Instituţii democratice şi Drepturile Omului al OSCE a delegat doar doi observatori. O delegaţie ceva mai numeroasă, de 15 persoane, a trimis la Chişinău Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Din partea CSI-ului vor urmări desfăşurarea referendumului 62 de observatori, aşa cum am aflat de la Evgheni Kozeak, membru al misiunii.

Evgheni Kozeak: „E interesant şi un asemenea moment electoral ca referendumul. Mai ales că el are o legătură pesemne cu viitoarele campanii electorale, în speţă cu cea prezidenţială. Ne este interesant pentru că nu e un referendum străin de situaţia politică, ci unul referitor la modalitatea de alegere a preşedintelui şi la viitoarea campanie electorală. De aceea, ne e interesant”.

Pînă mîine CEC-ul va anunţa şi numărul exact de observatori naţionali, fiind vorba despre reprezentanţi ai partidelor care s-au înscris ca participanţi la referendum, dar şi ai unor ong-uri din R. Moldova. Prin urmare, într-o secţie de votare vor putea urmări corectitudinea desfăşurării plebiscitului patru categorii de persoane mandatate pentru această activitate. Pe lîngă observatori, vor avea dreptul să asiste la operaţiile electorale reprezentanţii organelor electorale ierarhic superioare şi reprezentanţi ai presei.

Într-un briefing organizat azi de CEC pentru observatorii la referendum, organul central electoral s-a declarat întru totul pregătit pentru exerciţiul de duminică. CEC-ul a făcut public şi numărul total al alegătorilor înscrişi pe liste. Astfel, în cele 2035 de secţii de vot deschise pe teritoriul republicii, plus cele 78 din afară, autorităţile se aşteaptă să voteze 2 milioane 660 474 de cetăţeni moldoveni. Secţiile de vot vor fi deschise de la 7 dimineaţa pînă la ora 21. Factori decizionali de la CEC promit un bilanţ provizoriu relevant în prima jumătate a zilei de luni.
Previous Next

XS
SM
MD
LG