Linkuri accesibilitate

Ajutoare umanitare din Rusia


Premierul Vlad Filat la sosirea ajutoarelor

Vlad Filat: „Este un ajutor necesar, care vine din partea unei ţări prietene.”


Procesarea incărcăturii din avionul militar a inceput in prezenţa premierului moldovean Vladimir Filat şi a Ambasadorului Federatiei Ruse la Chisinau, Valeri Kuzmin. Ambasadorul Kuzmin a declarat in faţa presei că ajutorul constă din corturi, bărci, echipamente speciale pe care salvatorii rusi le-au trimis pentru colegii lor din Moldova.
Ambasadorul rus Valeri Kuzmin


„Vreau sa subliniez că vedem acordarea acestui ajutor umanitar ca un gest simbolic, care coincide cu relatiile traditional-prietenoase dintre ţările noastre, care se ajută reciproc intotdeauna” a mai spus ambasadorul rus.
Valeri Kuzmin a mai adaugat că Federaţia Rusă a recurs la gestul de caritate in pofida faptului ca in aceasta vara a avut de infruntat incendii forestiere devastatoare.

Premierul Vlad Filat a spus ca gestul demonstrează că relaţiile dintre Moldova şi Federaţia Rusă sunt bune, fireşti, şi că e necesar să fie dezvoltate anume in această direcţie: „Este un ajutor necesar, care vine din partea unei ţări prietene. Acest ajutor contine obiecte chiar necesare. În primul rand aş menţiona aceste 2 centrale electrice mobile, care ne vor oferi posibilitatea sa asiguram oraselul constructorilor din Cotul Morii cu elergie electrica, ca sa-si desfasoare eficient activitatea.”

Militarii descarcă avionul rus
Şefa secţiei „cooperare internationala” a serviciului protectie civila si situatii exceptionale, Svetlana Dobrot, ne-a spus că echipamentele valoreaza 29 de milioane de ruble ruseşti, echivalentul a 1 milion de dolari americani: „Acest echipament este din barci, corturi, statii electrige, generatoare.”

Europa Liberă: Toate aceste ajutoare vor fi folosite acum? Pentru ca de barci nu mai are nevoie nimeni.

Svetlana Dobrot: „Ele vor fi depozitate la depozitele serviciului protectie civila si situatii exceptionale pentru urmatoarele posibile situatii exceptionale”.

Europa Liberă: Dar ajutoarele utile acum cand vor fi distribuite?

Svetlana Dobrot: „Pot sa va spun ca chiar astazi o statie electrica va fi transmisa in regiunea unde constructorii lucrează pentru a construi case pentru sinistraţi.”

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG