Linkuri accesibilitate

„Rusia asigură securitatea Abhaziei”


Ministrul de externe rus Serghei Lavrov și premierul abhazși Serghei Shamba la Suhumi

Un interviu cu Serghei Shamba, premierul autoproclamatei republici abhaze.


Intr-un interviu cu radio Europa Libera, cu jurnalistii de la Echo Kavkaza, premierul de la Suhumi, capitala regiunii separatiste a Georgiei, Abhazia, Serghei Shamba a vorbit despre situatia din regiune şi şansele convieţuirii paşnice, dar a exclus posibilitatea ca refugiatii georgieni izgoniţi în urma războiaelor sa revină la casele lor.

„Vrem să obţinem o pace trainică cu Georgia, astazi. Credem că Georgia va fi obligată mai devreme sau mai tirziu să recunoască independenţa Abhaziei şi atunci o sa fie posibil sa avem cele mai bune relaţii, pentru că suntem legaţi prin istorie şi geografie, de aceea dorim sa ne dezvoltăm relaţiile. Dar atîta timp cît Georgia va avea pretenţii teritoriale asupra Abhaziei este greu să vorbim despre aşa ceva. Atita timp cît vor exista sentimente revanşarde exprimate de Georgia nu e posibil sa avem astfel de relatii.”

„Fără recunosşterea independenţei Abhaziei nu poate să existe nici o şansă ca refugiatii georgieni să revină în Abhazia. Cei care au vrut sa revină, sau întors déjà. Cei care vor sa vină înapoi dar considera Abhazia o parte a Georgiei nu au putut să se întoarca şi noi nu le putem da aceleaşi speranţe deşarte cum le-au dat georgienii.”

Serghei Shamba, autointitulatul premier al Abhaziei a declarat colegilor nostril de la Echo Kavkaza că Rusia este ţara care asigură securitatea si dezvoltarea economica a Abhaziei, oferind pieţe de desfacere, asistenţă financiară şi sprijin si împrumuturi preferenţiale.
XS
SM
MD
LG