Linkuri accesibilitate

7.09 - Chișinău: Mitropolitul Vladimir despre vizita efectuată în Statele Unite.


Mitropolitul Vladimir
Mitropolitul Vladimir

Mitropolitul Vladimir a spus că este deschis pentru un dialog şi cu Mitropolia Basarabiei, cu care se află în conflict de aproape 10 ani.


7 septembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Mitropolitul Vladimir despre vizita în Statele Unite.

Dan Ionescu: Revenind la seria de evenimente intrnaţionale, care se desfăşoară peste Ocean, să notăm, că tot din Statele Unite a revenit şi mitropolitul Vladimir. Cu ce impresii şi planuri anume, ne spune Alexandru Eftode.

Întors de la New-York, unde a participat la summitul liderilor religioşi, organizat de ONU, înalt preasfinţitul Vladimir, mitropolit al Chişinăului şi întregii Moldove, a anunţat astăzi, la o conferinţă de presă, că vrea să convoace şi el o reuniune asemănătoare, pentru a stabili relaţii de prietenie cu liderii confesiunilor şi religiilor din Republica Moldova. Mitropolitul Vladimir a spus că este deschis pentru un dialog şi cu Mitropolia Basarabiei, cu care se află în conflict de aproape 10 ani. El a precizat, că nu va încerca să influenţeze în vreun fel Guvernul în luarea unei decizii privind Mitropolia Basarabiei.

Să menţionăm, că autorităţile de la Chişinău refuză să admită Mitropolia Basarabiei în legalitate, inclusiv pentru că ea nu este recunoscută de către Mitropolia Moldovei. Ultimul incident s-a produs acum un an, când Mitropolia Moldovei a ocupat cu forţa localul bisericii Sfântul Ierarh Nicolae din Chişinău, care aparţinea Mitropoliei Basarabiei. Mitropolia Moldovei a fost susţinută de către Guvern şi poliţie. Iar recent viceprim-ministrul de atunci, Nicoale Andronic, care era responsabil de ministerele de forţă, a fost decorat de către înalt preasfinţitul Vladimir cu ordinul Patriarhiei ruse „Sfîntul Vladimir întocmai cu apostolii”. Potrivit presei de la Chişinău, enoriaşii Mitropoliei Basarabiei consideră, că acest ordin i-a fost oferit lui Andronic pentru „complotirea împotriva acesteea”. Înalt preasfinţitul Vladimir continuă să considere, că „în Republica Moldova trebuie să existe o singură biserică ortodoxă, cu o singură conducere”.

Să amintim, că Mitropolia Basarabiei a fost lichidată odată cu instaurarea pe teritoriul Republicii Moldova a regimului comunist, iar acest spaţiu canonic a fost preluat de către Patriarhia rusă, prin crearea Mitropoliei Chişinăului şi a întregii Moldove. După ce Republica Moldova şi-a obţinut independenţa, în august 1991, Guvernul a refuzat în repetate rânduri repunerea în legalitate a Mitropoliei Basarabiei şi, drept urmare, a fost atacat în Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Curtea a început la 7 aprilie 2000 examinarea pe fond a dosarului Mitropolia Basarabiei, Exarhatul Plaiurilor şi alţi 12 împotriva Republicii Moldova. Înalta instanţă urmează să se întrunească după 15 septembrie pentru a fixa data procesului.

Din Chişinău, Alexandru Eftode, pentru Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG