Linkuri accesibilitate

Ghimpu, Filat și Lupu subliniază importanța referendumului


Liderii AIE se declară convinși că votul de astăzi va pune capăt crizei constituționale.


Preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi-a exprimat convingerea că referendumul va pune capăt blocajului constituţional existent şi va aduce stabilitatea mult dorită de cetăţeni.

Mihai Ghimpu: „Am votat pentru stabilitate politică. Eu sunt convins că cetăţenii noştri au înţeles care e problema puterii pe care au delegat-o ei la 29 iulie 2009. Şi astăzi ei trebuie să pună punct acestui blocaj constituţional. Fiindcă, dacă Constituţia prevede parlament funcţional, guvern funcţional, preşedinte funcţional, aceste instituţii trebuie să funcţioneze. Eu sunt convins că cetăţenii noştri se vor folosi de această putere pe care o deţin ca popor suveran”.

Referindu-se la ceea ce va urma după votul de astăzi, Mihai Ghimpu a spus că după validarea rezultatelor referendumului, iar el nu se îndoieşte că referendumul va fi validat, urmează ca Parlamentul să modifice legea privind procedura de alegere a şefului statului. Apoi, Parlamentul va stabili data alegerii preşedintelui, după care va fi emis decretul de dizolvare a Parlamentului. Mihai Ghimpu a spus că din motive de economie financiară, pledează pentru alegeri prezidenţiale şi parlamentare desfăşurate concomitent.

Acelaşi posibil scenariu l-a menţionat şi partenerul de alianţă al lui Mihai Ghimpu, fostul candidat comun al coaliţiei de guvernământ la funcţia de preşedinte, liderul Partidului Democrat Marian Lupu.

Marian Lupu: „Este o zi deosebită pentru întreg poporul nostru, fiindcă astăzi se decide: terminăm ori nu cu această criză politică şi constituţională care riscă să se transforme într-un cronică, formăm ori nu mecanismele de garanţie pentru viitor că asemenea crize nu se mai întâmlă în ţara noastră, ajungem sau nu la ideea să terminăm cu toate exerciţiile politice, să revenim la stabilitate politică şi să ne ocupăm de lucruri serioase, de probleme prioritare pentru Republica Moldova.”

În ce priveşte data viitoarelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare, dacă referendumul de astăzi va fi validat, premierul Vlad Filat a spus că probabil ele vor avea loc la mijlocul lui noiembrie, aşa cum reiese din norma legală şi din înţelegerile cu partenerii externi ai Republicii Moldova. Vlad Filat a subliniat şi el impotanţa referendumului privind alegerea şefului statului prin vot direct pentru care formaţiunea sa, Partidul Liberal Democrat, a pledat din 2008.
Previous Next

XS
SM
MD
LG