Linkuri accesibilitate

Cu bacul peste Nistru înfruntînd blocada și nesocotind boicotul


„La Cocieri oamenii îs înfricoşaţi. Ei se tem să iasă din ogradă de acolo, dapăi să mai vină la votare”.


Drumul de acces spre secţia de votare din Corjova a fost blocat ostentativ cu camioane încă de la primele ore ale dimineţii. Puţinii săteni hotărîţi să-şi ducă la capăt intenţia de a participa la plebiscit s-au văzut siliţi să meargă pe jos pînă la Cocieri.

Ludmila Verlan spune că se întorcea de la piaţa din Dubăsari cînd am oprit-o la cîţiva metri de locul în care un autocamion stătea perpendicular pe şosea.

Ludmila Verlan: „Au pus pompieri, una-alta, au blocat tot, nu dau voie oamenii să treacă la referendum.”

Europa Liberă: Veţi merge să votaţi?

Ludmila Verlan: „”Numaidecît.

Europa Liberă: La ce vă aşteptaţi de la acest referendum?

Ludmila Verlan: „Aşteptăm un viitor mai bun şi, mă rog, mai spre bine. Da numaidecît mă duc. Pur şi simplu oamenii de-amu s-au săturat, n-au încredere în parlament. N-au încredere şi... De-amu-s atîţia ani şi trebuie să se rezolve odată. Tare-i greu, atîţia ani şi… nică nu se vede, niciun viitor.”

Valeriu Mitul
Atunci cînd CEC a stabilit imposibilitatea desfăşurării referendumului la Corjova localnicii au fost îndemnaţi să plece în localităţile megieşe. Cel mai aproape de Corjova se află satul Cocieri. La liceul Vlad Ioviţă de aici unde funcţionează una din secţiile de votare, membrii comisiei electorale mi-au spus că în acest an mai puţini corjoveni au ajuns la urnele de la această secţie. După cum presupune primarul satului Corjova Valeriu Miţul, sătenii se feresc să participe la referendum de frică să nu fie ulterior persecutaţi de administraţia transnistrereană.

Valeriu Miţul: „Nu ştiu cine poate să mai vină în aşa condiţii dacă satul, intersecţiile sînt blocate, şi peste tot sînt colaboratorii mgb-ului, cu camere de luat vederi, îi filmează. Acuma nu le fac probleme dar peste o săptămînă care are serviciul în Dubăsari o să aibă probleme că participă la aşa măsură.”

Iată ce mi-au spus corjoveni dar şi locuitori din Cocieri pe care i-am întîlnit la secţiile de votare din sat.

- „Lumea multă nu ştie pentru ce se organizează referendumul ăsta.”

- „Pur şi simplu aici influenţează mai mult încă partidul ist comunist. Partidul Liberal din partea ceea mai puţin activează aici. Asta-i părerea mea. Îs mai organizaţi în privinţa asta comuniştii.”

- „Nu ştim pe cine să votăm. Ne-au spus că haideţi la votare, dar cu cine să votăm nu ştiu.”

- „Oamenii îs înfricoşaţi. Ei se tem să iasă din ogradă de acolo, nu să mai vină la votare. Dar eu n-am ce pierde de-amu că aţi văzut, soarta mea de-amu se vede care-i.”

Am plecat de la Cocieri cu bacul spre celălalt mal al Nistrului, cum am şi venit, pentru că jurnaliştii nu au fost lăsaţi să treacă pe la punctul de control de la Dubăsari. Oamenii care se aflau cu mine pe ambarcaţie discutau în contradictoriu despre efectele plebiscitului care i-a pus în mare dificultate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG