Linkuri accesibilitate

Toleranța românilor față de romi în stagnare


Romi expulzați din Lyon
Romi expulzați din Lyon

Sondaj IRES: Peste 50% din intervievați consideră că comportamentul romilor în Franța pune în pericol libera circulație a celorlalți români.

Toleranta romanilor fata de romi nu pare sa creasca de la un an la altul in ciuda campaniilor publice platitite din bani europeni prin care autoritatile incearca sa creasca simpatia fata de aceasta minoritate. De altfel 36 la suta dintre romani considera ca in Romania nu se poate vorbi despre discriminare rasiala, desi doi din trei romani nu ar accepta in familie o persoana de etnie roma.

Sondajul facut de IRES, Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie, in perioada 31 august-1 septembrie pe un esalon reprezentativ scoate la iveala prejudecatile persistente in opinia publica autohtona. Aproape 40 la suta dintre cei intervievati considera ca “intoarcerea romilor din Franta si din alte state ale Uniunii Europene reprezinta un pericol pentru siguranta lor si a familiei lor”. In Romania reprezentantii minoritatii rome sint adesea discriminati atit in sistemul public, cit si in cel privat, pornind de la stereotipurile culturale asimilate in memoria colectiva in istoria mai mult sau mai putin recenta. In ziare se specifica mereu inca din titlu atunci cind o hotie sau o crima este facuta de un rom, in vreme ce esecul la angajare al unei persoane care se declara de etnie roma este aproape sigur.

In recenta cercetare sociologica, cei mai multi dintre intervievati isi recunosc practic implicit prejudecatile lor si a celor din jur atunci cind marturisesc, in proportie de 70 la suta, ca romii sint defavorizati atunci cind cauta un loc de munca. Potrivit sondajului facut de IRES, 85 la suta dintre romani ii identifica pe romi dupa accent, vocabular, comportament, 77 la suta dupa fizionomie si aspect si peste 60 la suta dupa culoarea pielii si imbracaminte.

Mai mult de jumate dintre locuitorii tarii considera ca felul in care s-au comportat romii in Franta pune in pericol libera circulatie a celorlalti romani, si doua treimi dintre cei intervievati sustin ca alfabetizarea si calificarea adultilor romi nu ar fi solutii pentru problema romilor.

Sondajul a fost facut pe fondul dezbaterii internationale care a pornit dupa ce Franta a decis expulzarea romilor de cetatenie romana si bulgara.

Politigraf

XS
SM
MD
LG