Linkuri accesibilitate

Critici la adresa AIE din partea partidelor extraparlamentare


Secția de votare din Costești
Secția de votare din Costești

În timp ce PSD impută coaliției de guvernare încălcarea Constituției, MAE critică proasta mobilizare a partidelor din Alianța pentru Integrare Europeană.



Indiferent dacă simpatizează sau nu Alianţa de la guvernare, partidele extraparlamentare au fost critice cu formaţiunile care au iniţiat referendumul. Ceea ce unele partide numesc eşecul plebiscitului, altele îl consideră o victorie. PSD, care a chemat de rînd cu comuniştii populaţia să boicoteze referendumul, susţine că neparticipînd la scrutin cetăţenii R. Moldova au dezaprobat acţiunile Alianţei care, la părerea acestei formaţiuni, au fost contrare Constituţiei. Social-democraţii reproşează celor 4 formaţiuni care guvernează că n-au dizolvat la timp parlamentul şi că n-au numit încă ziua alegerilor anticipate.

Sergiu Coropceanu
Într-o conferinţă de presă, Sergiu Coropceanu, secretarul general al PSD, a adus Alianţei şi învinuiri de alt ordin: „Aceasta a fost o campanie a unui referendum? Or aceasta nu a fost altceva decît o campanie preelectorală prezidenţială. Întreg afişajul, panourile electorale, n-o să găsim nici un exemplu care ne-ar dovedi că am avut o campanie de referendum şi nu am avut o campanie preelectorală prezidenţială”.

Amintim că ieri o altă formaţiune care a optat împotriva alegerii şefului statului prin vot direct, PPCD, a calificat ziua de 5 septembrie drept „o înfrîngere zdrobitoare a Alianţei pentru Integrare Europeană”.



Mişcarea Acţiunea Europeană care a avut o campanie activă pro-referendum a criticat şi ea partidele care alcătuiesc Alianţa pentru ceea ce a numit liderul MAE, deputatul
Veaceslav Untilă și Iurie Colesnic
Veaceslav Untilă, proasta mobilizare a formaţiunilor din coaliţia de guvernămînt. La părerea lui, lecţia pe care ar trebui s-o înveţe partidele, după acest referendum, e cea a coeziunii forţelor politice.

Veaceslav Untilă: „Acest absenteism care a fost la referendum a fost şi o dovadă că populaţia Republicii Moldova nu acceptă cearta şi e mai aproape de noi atunci cînd sîntem uniţi. De aceea, Mişcarea Acţiunea Europeană o să facă în fel şi chip ca în viitoarele alegeri să fim uniţi. Ar fi foarte bine pentru noi să mergem într-un singur bloc. O să începem negocierile şi noi la acest capitol. Să demonstrăm populaţiei că noi sîntem uniţi”.



Vitalia Pavlicenco
Vitalia Pavlicenco, liderul altei formaţiuni extraparlamentare, PNL, consideră că exerciţiul de duminică a limpezit lucrurile care se prezentau altfel în sondajele care au fost date publicităţii înainte de referendum.

Vitalia Pavlicenco: „Acum considerăm că a fost o verificare în societate. Am formulat de mai multe ori ideea că noi nu avem nevoia de şefi de stat. Şi mă bucur de ce s-a întîmplat, făcînd abstracţie de conotaţiile privind influenţa comuniştilor. Pentru că populaţia nu vrea un tătuc. Eu aşa interpretez”.

Vitalia Pavlicenco spune că va pleda pentru anularea funcţiei de preşedinte al R. Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG