Linkuri accesibilitate

„Cert este că nu există nicio raţiune de a merge cu hurta la alegeri”


Marian Lupu
Marian Lupu

Marian Lupu: „Impasul constituțional se menţine până la anunţarea rezultatelor alegerilor”.


Marian Lupu: „Astăzi a fost o discuţie foarte serioasă cu referinţă la ceea ce cere Constituţia şi legislaţia Moldovei – dizolvarea Parlamentului, când se face acest lucru şi, respectiv, când se vor organiza alegerile parlamentare anticipate? În mod evident că partea formală aparţine preşedintelui în exerciţiu, care urmează să semneze un asemenea decret. Vreau să vă spun că pe bază consensuală, în cadrul acestor discuţii am ajuns la înţelegerea, că aceste alegeri ar trebui să fie organizate la data de 21 noiembrie anul curent.”

Europa Liberă: De ce această dată?


Marian Lupu
: „De ce această dată? Sunt mai multe considerente. Întâi de toate am discutat subiectul: urmează să modificăm prevederile Codului electoral sau nu în privinţa scurtării perioadei electorale, de la 60 de zile la 30 de zile. Am ajuns cu toţii la concluzia că nu este cazul s-o facem fiindcă nu demult, două luni în urmă, a fost modificat Codul electoral. Aceste modificări pe care le-am acceptat toţi împreună, cu suta de procente voturile Alianţei pro, au fost consultate şi agreate şi de Consiliul Europei şi Comisia de la Veneţia. Respectiv, trebuie să demonstrăm şi societăţii moldoveneşti şi partenerilor noştri externi, că suntem consecvenţi, că suntem oameni serioşi şi că nu încercăm să croim legislaţia după propriul nostru plac, sau după propriul interes. Şi gândesc că acest argument este unul foarte şi foarte important.

Un al doilea considerent, nu mai puţin important: am tras nişte învăţăminte din ceea ce se întâmpla pentru referendum cu listele electorale. Semnale din foarte multe părţi din Republica Moldova că aceste liste au avut anumite carenţe. Adică, se impune un exerciţiu foarte clar şi responsabil - să fie verificate listele electorale, pentru a nu se admite posibilitatea de falsificări a alegerilor şi pentru a le oferi tuturor oamenilor reala posibilitatea de a vota. Şi în al treilea rând: mai există unele proiecte de legi de importanţă majoră, economică şi socială, cu referinţă la pensii, cu referinţă la subvenţii în agricultură, pe care Parlamentul trebuie neapărat până la dizolvare să le adopte. Iar acest lucru cere încă o săptămână sau două. Iată de ce toate împreună aceste considerente au determinat data de 21 noiembrie.”

Europa Liberă: Aţi luat cumva în calcul că, totuşi, la 21 noiembrie creştin-ortodocşii sărbătoresc sfinţii Arhangheli Mihail şi Gabriel?


Marian Lupu: „S-a discutat şi acest lucru. Asta ar însemna că într-adevăr, oamenii sunt la ei acasă. Perioada votării ştim bine că e de la nouă dimineaţa până la nouă seara. S-a vorbit şi despre acest considerent.”

Europa Liberă: Veţi merge separat? Fiecare partid de unul singur?


Marian Lupu
: „Noi n-am ajuns la o decizie finală oficială, sau una formală în cadrul executivului politic al Partidului Democrat. Cert este una, cert este că nu există nici raţionamentul, nici posibilitatea să mergem, ca să spun aşa, cu hurta, foarte mulţi, toţi pe o singură listă. Şi vă explic de ce: există multe similarităţi, ne asemănăm pe anumite segmente. Mă refer la partidele din actuala Alianţă. Dar pe alocuri suntem diferiţi cu nişte puncte foarte puternice ideologice.

Unii vor NATO, alţii nu vor NATO. Unii pledează pentru părăsirea necondiţionată a Moldovei a CSI-ului, alţii zic că trebuie să rămânem, ba mai mult – trebuie să ne consolidăm poziţiile. Pe alocuri avem segmente de electorat similare. Însă în multe cazuri avem segmente de electorat diferite şi nu trebuie să abordăm acestă problemă, sau această întrebare reieşind din nişte emoţii, sau că cineva ar avea ceva. Trebuie să fim pragmatici, calculaţi şi să vedem, care e formula cea mai potrivită, ca fiecare din noi să-şi maximalizeze rezultatele şi în consecinţă toţi împreună să avem un rezultat mai mare.”

Europa Liberă: Actualul Legislativ mai discută şi adoptă legea bugetului? Sau rămâne pentru următoarea legislatură?

Marian Lupu: „Cu părere de rău, este tocmai constatarea pe care vreau s-o fac. Cu părere de rău situaţia pare a fi că legea bugetului va fi prezentată în Parlament deja după alegerile parlamentare. Este un mare pericol, un mare risc. Această lege, acest proiect de lege împreună cu legislaţia privind sistemul de impozitare pentru anul viitor, în viziunea mea, trebuia să vină până acum, cel târziu pănă la 1 octombrie, aşa cum scrie legea şi noi să examinăm cu multă atenţie şi să oferim o stabilitate şi o clarviziune pentru anul viitor. N-o să se reuşească, fiindcă din câte ma înţeles eu în cadrul acestei şedinţe, Executivul încă nu este pe poziţia să vină şi cu pachetul fiscal de legi, cât şi cu proiectul bugetului. S-ar putea, însă, în acest context, am vorbit şi la Alianţă, să se vină cu un proiect de rectificare a bugetului pentru anul curent.”

Europa Liberă: Domnule Lupu mai vreau o lămurire – cum se va alege preşedintele în nou Legislativ?


Marian Lupu: „Nu cred că e nevoie de o precizare a mea. Este vorba despre ceea ce se întâmplă în realitate. Cu regret, odată cu eşuarea referendumului, prevederile articolului 78 din Constituţie rămân neschimbate. Ceea ce înseamnă că preşedintele ţării urmează să fie şi în continuare ales nu prin vot direct de către cetăţenii ţării, dar în cadrul Parlamentului, cu 61 de voturi. N-am avut nici un semnal venit din partea opoziţiei, că ei ar fi dorit, ar fi gata să examineze şi să voteze modificarea articolului 78 în Parlament până la alegeri. Ba dimpotrivă, semnalele care au fost făcute publice de către opoziţie, spun foarte clar, că ei admit o asemenea modificare a articolului 78, însă în exclusivitate doar după alegerile parlamentare. În această situaţie, trebuie toţi împreună să constatăm un element de mare pericol, pericol că blocajele şi dificultăţile politice. Riscul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate se păstrează în continuare.”

Europa Liberă: Păi atunci, impasul se menţine până când şi până unde?


Marian Lupu: „Impasul se menţine şi foarte puternic. El se menţine până la anunţarea rezultatelor alegerilor parlamentare din toamna acestui an, în funcţie de configuraţia politică, în funcţie de câte mandate ce partide au, doar atunci vom putea să adjudecăm cu Dumneavoastră: depăşim această dificultate? Se găseşte o formulă prin care 61 de deputaţi votează o candidatură a şefului statului? Sau că din nou ne aşteaptă o perioadă foarte şi foarte grea, în funcţie de cum văd partidele: ori interesul naţional, ori dacă şi-or vedea cu precădere interesele lor partinice, personale, mai înguste.”

Europa Liberă: Şi ultima întrebare: vreau să anticipaţi reacţiile din exterior. Care credeţi că vor fi?

Marian Lupu: „Cu referinţă la această decizie cred că reacţiile vor fi normale, pozitive. Haideţi să nu uităm că şi în discuţie cu conducerea Consiliului Europei, cu secretarul general al Consiliului Europei tocmai şi se discuta de faptul, că indiferent de rezultatele referendumului, pozitive sau negative, noi ne-am angajat într-o perioadă raţională de timp, aşa cum scrie legea în ţara noastră, să fie dizolvat Parlamentul şi să fie organizate alegeri anticipate. Lucru pe care şi îl facem, în strictă conformitate cu legea Moldovei şi în strictă conformitate cu angajamentele, pe care ni le-am asumat în faţa partenerilor europeni.”

Europa Liberă: Ce atomsferă va crea prezenţa fracţiunii PCRM mîine în Parlament?

Marian Lupu: „Nu cred că una prea calmă. Şi nu cred că una constructivă. Fiindcă colegii, să-i numim aşa, ai noştri din opoziţie, care au lipsit de fapt peste o jumătate de ani şi nu au venit la aceste şedinţe, sunt mai mult ca sigur, că nu vin cu idei constructive, cu idei pentru nişte subiecte de importanţă economică, socială majoră. Cred că vin să facă un show, un spectacol, dar ne rămâne puţin timp până în ziua de mîine, aşa că vom vedea ce va fi.”

Europa Liberă: De câte ori se va convoca Parlamentul până la dizolvare?

Marian Lupu
: „Cu certitudine de câteva ori, fiindcă în mod normal Parlamentul poate să se convoace şi în fiecare zi, în şedinţa plenului, în funcţie de decizia Biroului permanent. Să spunem aşa: frecvenţa şedinţelor plenului Parlamentului va fi dictată de agenda proiectelor de legi, pe care Parlamentul trebuie să le examineze şi să le adopte. Eu am insistat şi voi insista în continuare să nu ne pierdem nici eforturile, nici atenţia pe nişte proiecte de importanţă secundară, dar să ne concentrăm pe cele mai prioritare, cele mai importante proiecte, care vizează dezvoltarea economică, locurile de muncă, pensiile, salariile, agricultura. Şi cred că vom avea un consens în cadrul Alianţei referitor la agenda dezbaterilor până în ziua dizolvării Parlamentului.”

Europa Liberă: Veţi mai opera modificări la Codul electoral? Am auzit că s-ar putea.


Marian Lupu: „Astăzi cel puţin nu am avut în discuţii aceste subiecte. V-am vorbit deja cu cele 30 de zile, propuse anterior, în loc de 60 de zile. Am decis că nu facem lucrul acesta.”

Europa Liberă: Am înţeles că pentru studenţi se va clarifica cu viza de reşedinţă, pentru că acesta ar fi un motiv de neprezenţă la vot.


Marian Lupu
: „Rămâne de văzut, nu exclud acest lucru. Fiindcă, repet încă o dată, tot ce avem ca prevedere în Codul electoral trebuie să asigure echitatea, să faciliteze cetăţenii, posibilitatea lor de vot de o manieră corectă, de o manieră echitabilă şi una care poate fi supusă monitorizării, pentru a asigura corectitudinea acestu exerciţiu.”

Europa Liberă: Cu actuala componenţă a CEC-ului cum rămâne?


Marian Lupu
: „De fapt, vreau să vă aduc aminte că mandatul actualei componenţe a CEC-ului expiră cam prin luna noiembrie. Şi dacă nu greşesc, atunci, când în luna iunie am operat modificări la Codul electoral, s-a acceptat o idee, din punctul meu de vedere normală, că dacă se întâmplă o coincidenţă a finalului mandatului CEC, pe de o parte, şi campania electorală, perioada electorală, pe de altă parte, în mod automat se extinde mandatul CEC-ului până la anunţarea rezultatelor validate ale scrutinului parlamentar.”
XS
SM
MD
LG