Linkuri accesibilitate

„Ce viitor poate să dea Rusia Moldovei? Ştim deja din trecut”


Traian Ungureanu
Traian Ungureanu

Eurodeputatul Traian Ungureanu: „Sigur că Europa şi UE nu sunt soluţia miraculoasă, nu schimbă lucrurile într-o zi, dar le schimbă”.


Valeriu Pasat, liderul Partidului Umanist, extra-parlamentar, crede că viitorul Republicii Moldova este în estul Europei, în uniunea vamală cu Rusia, Belarus şi Kazahstan şi ulterior într-un fel de Uniune europeană a ţărilor est europene, fost sovietice. Este ce a declarat astăzi, la o conferinţă de presă.

O idee realistă, născută dintr-un subînţeles dezinteres al Uniunii Europene faţă de Moldova sau pur si simplu un atac la adresa Alianţei pentru Integrare Europeană? Diana Răileanu a stat de vorbă cu europarlamentarul român Traian Ungureanu, iniţiatorul mai multor declaraţii privind situaţia din Republica Moldova:

Traian Ungureanu: „Uniunea Europeană şi-a făcut datoria. E adevărat, nu cât ai pocni din degete, dar deja Parlamentul European a aprobat programul de asistenţă financiară pentru Moldova. Cum s-ar zice: banii sunt pe drum, iar sprijinul european nu este nicio clipă în dubiu. Moldova are o percepţie, o primire, o imagine foarte bună în acest moment la Bruxelles, e vorba de imaginea pe care o are, în primul rând, actualul guvern al Republicii Moldova. În ce îl priveşte pe dl Pasat, da, se poate să fie şi cum spune domnia sa, dacă îşi ia răspunderea domnia sa, dacă crede că poate obţine mai mult din Est, asta înseamnă Rusia, nu? Care are propriile sale probleme economice, care stagnează, care se bazează în continuare pe exportul de materii prime, care are un program de modernizare, dar doar un program, nimic mai mult. O ţară care va exporta în Moldova puţini bani, puţină asistenţă, cu excepţia banilor pentru comunişti. O grămadă de retorică anti-românească, pentru că asta este specialitatea lor, specialitatea dlui Pasat, şi în rest nimic. Aşa că, dacă dl Pasat îşi ia răspunderea, sigur”.

Europa Liberă: Ce are de pierdut Republica Moldova dacă, să presupunem, ar urma o astfel de cale?

Traian Ungureanu: „Eu aş spune că are de câştigat tot ce a pierdut până acum. Să vă explic un pic. Ce are de câştigat Moldova dacă se apropie de Rusia, o ţară pe care a avut prilejul să o cunoască bine vreme de 50 şi mai bine de ani? Cred că Moldova ştie ce este Rusia şi viitorul ei nu este acolo. Sigur că Europa şi Uniunea Europeană nu sunt soluţia miraculoasă, nu schimbă lucrurile într-o zi sau într-o oră, dar le schimbă. Ce viitor poate să dea Rusia Republicii Moldova? Ştim deja din trecut”.

Europa Liberă: Dle Ungureanu, declaraţiile care se fac în ultimul timp la Chişinău, trebuie interpretate ca o întoarcere a spatelui Uniunii Europene sau fac parte din jocul politic preelectoral?

Traian Ungureanu: „Eu sunt sigur că e jocul politic. Suntem deja în campanie electorală, o campanie electorală prelungită. Dl Pasat nu poate fi atât de naiv încât să creadă cu adevărat că Moldova poate întoarce spatele Uniunii Europene aşa că astea sunt declaraţii de campanie, sunt aceleaşi declaraţii pe care le-am văzut, din păcate, şi la referendum, acolo unde parlamentarii şi politicienii comunişti anunţau că Moldova se pregăteşte de unirea cu România. Sper că asemenea acte de politică naivă, copilărească, nu o să se mai repete sau măcar nu o să mai fie crezute de moldoveni”.
XS
SM
MD
LG