Linkuri accesibilitate

Imamul Feisal Abdul Rauf justifică proiectul unui Centru islamic la New York


Fasciculele laser ale „Tributului Luminii”, parte a ceremoniei ce va avea loc la „The Ground Zero" locul atentatelor teroriste de la New York
Fasciculele laser ale „Tributului Luminii”, parte a ceremoniei ce va avea loc la „The Ground Zero" locul atentatelor teroriste de la New York

Criticii proiectului susțin că centrul musulman, inclusiv moschea, ar trebui mutate mai departe de locul în care s-au produs atentatele teroriste, în urma cărora 2,800 de persoane au fost ucise.


Gruparea care-si propune sa construiasca o moschee in apropierea locatiei atentatelor de la 11 septembrie 2001, in New York , isi explica intentiile.

Imamul Feisal Abdul Rauf, care a conceput proiectul constructiei centrului islamic la New York, a avertizat, intr-un interviu acordat retelei de televiziune CNN, ca mutarea constructiei la o alta locatie ar putea antrena represalii din partea extremistilor musulmani si ameninta securitatea Statelor Unite. Imamul a mai spus ca retorica cu privire la poiectul sau a devenit atit de politizata incit o decizie de a muta moschea ar facilita capacitatea extremistilor de a recruta si organiza atacuri impotriva intereselor americane in Orientul Mijlociu si alte regiuni.

In aceste conditii, clericul sustine ca americani, inclusiv militari stationati in zone cheie s-ar putea vedea amenintati. „Capul de afis in lumea musulmana va fi ca Islamul este atacat” – a spus imamul, adaugind ca el este dispus sa ia in considerare ideea mutarii moscheii, dar doreste sa avertizeze in legatura cu posibilele consecinte ale unei astfel de decizii, luate sub presiune politica. „Daca nu vom proceda cum trebuie atunci mînia va exploda in lumea musulmana” - a spus Feisal Abdul Rauf, adaugind ca reactia ar putea fi chiar mai violenta decit a fost cazul atunci cind, in 2005, caricaturi reprezentindu-l pe profetul Mohamed au fost publicate in presa daneza.

Criticii proiectului - care ar urma sa includa un memorial dedicat victimelor atentatelor teroriste din 2001- sustin ca centrul musulman, inclusiv moschea ar trebui mutate mai departe de locul in care s-au produs atentatele teroriste, in urma carora 2,800 de persoane au fost ucise. Sprijinitorii cred ca a construi moschea este o expresie a libertatii credintei religioase in Statele Unite si ca principiul separarii bisericii de stat se cere aplicat. Rauf, care are 61 de ani, nu a participat pina acum la dezbaterea publica cu privire la constructie. De altfel, se apreciaza ca aceasta a fost una dintre erorile initiatorilor proiectului, acea de a nu fi comunicat intentiile si motivatiile inainte de a incerca sa materializeze constructia.

In ultima vreme, imamul a calatorit in strainatate, inclusiv un turneu in Orientul Mijlociu, pentru promovarea tolerantei religioase, finantat de Departamentul de Stat. In interviul acordat retelei de televiziune CNN, dupa revenirea in Statele Unite, Rauf s-a referit la proiect si reactia pe care a generat-o in America . El a spus ca fondurile pentru materializarea constructiei sint adunate, in cea mai mare parte, din Statele Unite. „Vom da dovada de maxima transparenta in legatura cu finantarea proiectului”, a spus el, adaugind ca nu vor primi bani din surse care au legatura cu extremisti. Rauf a spus ca daca ar fi stiut ceea ce stie acum, probabil ca ar fi optat initial pentru o alta locatie a centrului musulman. „Daca as fi stiut ce avea sa se intimple, ca va provoca atita durere, nu as fi facut-o” – a spus el. Dar imamul a mai aratat ca odata ce proiectul a intrat de-acum in constiinta publica, e foarte important sa fie gasita o solutie care sa minimizeze potentialele consecinte negative.
XS
SM
MD
LG