Linkuri accesibilitate

Desprinderea de totalitarism nu este un proces simplu


Liderii AIE la Ziua Independenței
Liderii AIE la Ziua Independenței

Mihai Godea (PLDM): „am majora cu multă plăcere şi pensiile, salariile şi indemnizaţiile sociale; dacă vom avea posibilitatea nu vom avea nici o ezitare.”


Referendum eşuat, gust amar al primului insucces, într-un an de guvernare, dată a noilor alegeri parlamentare anticipate aproape stabilită; este acum coaliţia de la guvernare în poziţia de a-şi regândi felul de a fi şi felul de a apărea în faţa oamenilor ? Vom discuta în această dimineaţă cu deputatul Mihai Godea, prim-vicepreşedintele PLDM.

Europa Liberă: Dle Godea, data alegerilor a fost deja aproape stabilită. Dv. vorbeaţi ceva de sarmale, de alai în ziua alegerilor, 21 noiembrie...

Mihai Godea: Ziceam că nu ştiu dacă e chiar potrivită această zi...

Europa Liberă: Aveaţi o atitudine rezervată faţă de această zi. Pentru că aparenţele erau că aveţi aşa un soi de amuzament şi bucurie...

Mihai Godea (PLDM)
Mihai Godea
: Nu, pentru că peste 200 de localităţi îşi sărbătoresc hramul, fie al localităţilor, fie al bisericilor şi ştim noi foarte bine ce înseamnă o zi de hram într-un sat moldovenesc. Şi, din acest considerent, am avut o atitudine rezervată, pentru că PLDM a propus ziua de 14 noiembrie pentru alegeri anticipate, dar, mă rog, celelalte componente ale Alianţei au optat pentru 21 noiembrie şi ne-am conformat. De aia spuneam, cu sarmale şi cu vin vom avea alegerile în acest an.

Europa Liberă: Să sperăm că sarmalele şi vinul nu vor avea capacitatea de a influenţa în mod crucial votul. După acest duş rece, după cum spun unii, de duminica trecută, este acum coaliţia de la guvernare în poziţia de a-şi regîndi felul de a fi şi de a părea în faţa oamenilor?


Mihai Godea: Cred că este necesar, şi acest duş rece e în măsură să ajute coaliţia să-şi regîndească acţiunile, să-şi regîndească poziţiile şi să meargă mai departe. Pentru că pînă la referendum a fost, aşa, o stare de comoditate, o stare de confort, care se pare că a influenţat şi capacitatea de mobilizare a componentelor Alianţei. Deşi, mă rog, nu vreau să arunc nici o umbră asupra nimănui, atîta doar vreau să spun că PLDM a fost mobilizat în această campanie şi a muncit mult.

Europa Liberă: Dle Godea, referendumul recent a demonstrat – cum au apreciat mai mulţi analişti politici – că nu Alianţa, ca actor pe scena politică, cunoaşte cel mai bine dispoziţiile populaţiei, mentalitatea oamenilor, modul în care aceasta se manifestă şi în care poate fi exploatată corect sau incorect spre binele politic urmărit… Dacă este adevărat, cum intenţionează Alianţa să inverseze această situaţie ?


Mihai Godea: Este puţin timp pentru a face la modul practic nişte acţiuni la nivel de politici. Pentru că Parlamentul cred că se mai întîlnește de cîteva ori înainte de a fi dizolvat... În rest, cred că mai există rezerve ca la nivel guvernamental să se întreprindă acţiuni energice pentru a prelua iniţiativa politică şi a merge în anticipate.

Europa Liberă: Ne puteţi da un singur exemplu ce anume ar urma să fie făcut în primul rînd ca percepţia Alianţei în ochii electoratului să devină alta un pic?

Mihai Godea: Sunt mai multe lucruri - suntem în toamnă, ţine foarte mult de asigurarea relaţiilor economice pentru asigurarea exporturilor produselor agricole din Republica Moldova – o problemă care apare în fiecare an cu strugurii, cu legumele, cu fructele. Deci, asta ar fi una din posibilităţi. Alte posibilităţi – ar trebui să se accelereze investigaţiile, inclusiv pe 7 aprilie, inclusiv pe alte cazuri de interes public, pentru că societatea aşteaptă în continuare nişte răspunsuri.

Europa Liberă: Dle Godea, este dorinţa de a menţine în formă Alianţa, acum şi în continuare, împărtășită cu același entuziasm de toate componentele coaliţiei?


Mihai Godea: Cum să vă spun... Activitatea în Alianţă nu este un lucru uşor, cu atît mai mult că avem patru partide foarte diferite – de la social-democraţi pînă la liberali, de la stînga la dreapta. Dar nu există o altă opţiune. Dacă ar fi existat o altă opțiune, am fi putut discuta. Dar în cazul în care singura opţiune este ca această Alianţă să reziste şi după alegeri anticipate, sau să fie reeditată într-o formă sau alta, aici putem să ne îndreptăm doar gîndurile şi obiectivele de viitor.

Europa Liberă: Cum aţi rezolvat şi se va rezolva în continuare problema diferenţei de merite sau prestaţie în actul guvernării ? Sau toată lumea se simte conform devizei - egali între egali…

Mihai Godea: Eu cred că cetăţenii de fapt văd cine depune mai mult efort sau cine şi cum muncește şi nu ştiu dacă este cazul partidelor din Alianţă să facă aceste diferențe.

Europa Liberă: Care credeţi că sunt marile dezamăgiri pe care le-ar avea acum alegătorii faţă de AIE sau faţă de fiecare componentă a AIE în parte?


Mihai Godea
: Vreau să vă spun că aceste dezamăgiri vin în parte din cauza unor nereuşite ale Alianţei, iar în parte vin şi din situaţia în care Alianţa a pierdut războiul informaţional privind referendumul constituţional. Pentru că totuși lozincile primitive şi mincinoase ale comuniştilor au prins... Dacă să ne referim la nereuşite, cred că este vorba în primul rînd de dosarele despre care am vorbit înainte de a veni la guvernare şi lucrul s-a pornit pe ele, dar nu merg cu viteza în care aşteaptă cetăţenii acest lucru. Şi mă refer la dosarele legate de familia Voronin şi de alţii care au făcut averi pe timpul guvernării comuniste. De asemenea, dosarul 7 aprilie, pe care investigaţiile nu merg cu viteza pe care ne-am dori-o noi şi cetăţenii. În rest, cred că ne-am descurcat şi am reuşit foarte multe – şi în menţinerea sub control a sectorului social, şi relansarea economică, şi o politică externă activă care a dus la creşterea prestigiului R. Moldova în lume şi la deschiderea ţării către lume.

Europa Liberă: Dle Godea, dar cum explicaţi dv. personal această încetineală în...

Mihai Godea: Desprinderea de totalitarism nu este un proces simplu...

Europa Liberă: Ce are 7 aprilie cu desprinderea de totalitarism?


Mihai Godea: Vă explic. Pentru că oamenii fostul regim au rămas peste tot. Este greu de imaginat că o nouă guvernare vine şi trece cu coasa prin toate instituţiile de stat pornind o vînătoarea de vrăjitoare. Sau să încerce să scoată din sistem toate persoanele care au servit sistemul sau au fost implicate în anumite scheme ale fostului regim şi acum au rămas în funcţie. Acest lucru cere timp şi este imposibil ca într-un an de zile să reuşeşti să-i înlocuieşti pe toţi ce au servit regimul cu oameni de încredere.

Europa Liberă: Dle Godea, dar pe de altă parte există voci care spun că tocmai sectorul social ar fi problema Alianţei; şi există editorialişti care vă sugerează chiar să majoraţi pensiile, pentru că altfel n-aţi avea nici o şansă de succes.

Mihai Godea: Noi am majora cu multă plăcere şi pensiile şi salariile şi indemnizaţiile sociale. În cazul în care vom avea această posibilitate nu vom avea nici o ezitare. Dar în situaţia în care toată lumea reduce cheltuielile sociale şi reduce cheltuielile publice pe toate domeniile – ne uităm la toate ţarile din jur – este greu de imaginat acest lucru. Dar cu toate acestea vedem că şi în prima jumătate a anului şi în a doua jumătate avem supravenituri la buget care ar putea să ne permită să facem anumite majorări.

Europa Liberă: Pact de neagresiune, garanţii că niciunul dinte membrii Alianţei nu va face alianţă cu PCRM nici înainte, nici după alegerile din 21 noiembrie să dea sentimentul electoratului cert că AIE rămâne în vigoare, chiar dacă nu ca monolit - sunt măsuri paote fireşti şi de înţeles în contextul de acum. Dar spuneţi-ne - staff comun, purtător de cuvânt - lucruri aparent simple care ar unifica totuşi mesajul Alianţei fără să substituie osatura administrativă a partidelor - de ce n-au fost posibile până acum ?

Mihai Godea: Eu cred că atunci cînd se face apel la staff comun cred că este vorba mai curînd de o campanie electorală decît de o activitate cotidiană; eu cred că se încearcă totuşi o manipulare a opiniei publice. Şi am să vă explic de ce. Un anumit centru de coordonare a acţiunilor s-ar putea, dar şi aici este loc pentru discuţii. Pentru că dacă Alianţa ar fi mers în acest referendum şi în viitoarele alegeri anticipate pe o listă comună, într-un bloc politic comun – atunci putem vorbi de staff comun, de tot ceea ce ar putea administra un proces în care sunt implicate patru partide, dar într-o entitate politică cum este blocul electoral. Dar în situaţia în care fiecare partid merge separat, pentru că are segmentul său electoral, şi punerea tuturor partidelor pe o listă comună ar însemna o catastrofă pentru această Alianţă, mie mi se par ciudate aceste discuţii.

Europa Liberă: Dar un purtător de cuvînd sau cineva care ar exprima totuşi în numele Alianţei ceva?

Mihai Godea: Aici aş fi de acord cu dv. El trebuia acum un an investit în funcţie cu toată pompa şi tot fastul dar nu s-a reuşit. Mie îmi vine greu să explic acum de ce nu s-a reuşit crearea unui secretariat al Alianţei şi numirea unui purtător de cuvînt... În prima parte, da, partidele n-au avut experienţa de muncă în Alianţă, dar un an este un termen suficient pentru a se acumula această experienţă...

Europa Liberă: Dle Godea, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG