Linkuri accesibilitate

În ajunul noii stagiuni teatrale


Piese în premieră de Mihai Fusu, Luminița Țîcu și Sandu Grecu

Peste cîteva zile, la Chişinău va începe o nouă stagiune teatrală. Nivelul ei va fi determinat de premierele care vor avea loc. Printre spectacolele deja anunţate, cele mai multe sînt după piese ale dramaturgilor moldoveni, unele dintre ele fiind proaspăt scrise.

Cea mai recentă piesă de teatru scrisă chiar în timpul verii se numeşte Casa M. şi îi are ca autori pe Mihai Fusu şi Luminţa Ţîcu. Casa M. A fost scrisă în cheia teatrului document, pe bază de interviuri luate unor persoane concrete. Este o piesă despre violenţa domestică.

Personajele spectacolului sînt femei contemporane din Republica Moldova, din sate sau din oraşe, care mai păstrează încă pe corp urmele topoarelor sau cuţitelor cu care au fost maltratate. Aceste femei care au supravieţuit ca prin minune violenţei, şi-au învins frica şi le-au povestit autorilor spectacolului despre teroarea la care au fost supuse de-a lungul vieţii de către soţii lor.

Pare incredibil şi e cu totul şi cu totul inexplicabil că nişte oameni care s-au căsătorit din dragoste au putut să ajungă atît de departe, încît să transforme viaţa soţiilor şi copiilor lor într-un infern, după cum ne-a spus Luminţa Ţîcu.

„O fată care a fost vîndută în Turcia a sărit de la etaj şi a rămas invalidă şi s-a reîntors acasă unde stăpînă e violenţa.”

Unele dintre personajele spectacolului sînt puşcăriaşe la Rusca, după cum ne-a spus Luminiţa Ţîcu.
„Acestea sînt femeile care nu au mai rezistat violenţei şi şi-au omorît soţul.”

Fiecare personaj al spectacolului are un prototip în viaţa reală cu care uneori seamănă aproape leit. Unele dintre victimele violenţei domestice trăiesc într-o „casă fără ferestre, fără podele, fără paturi şi cu nisip pe jos. Copilul doarme în nisip.”

Premiera acestui spectacol la care creatorii lui au lucrat toată vara urmează să aibă loc la sfîrşitul lui septembrie.

O altă premieră a aceleeaşi Lumininiţa Ţîcu e un spectacol după textul Mariei Paulei Erizanu „ Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o.”

Această stagiune va mai debuta cu o premieră a lui Sandu Grecu după o piesă a lui Val Butnaru despre dramaturgul Ion Luca Caragiale, în care sînt reflectate şi alegerile care urmează să aibă loc în această toamnă.
XS
SM
MD
LG