Linkuri accesibilitate

Profanarea sinagogii din Chișinău


Sinagoga din Chișinău astăzi
Sinagoga din Chișinău astăzi

Vandalii mîzgălesc cu zvastici și simboluri unioniste pereții nou zugrăviți ai singogii - adepții uniunii califică acțiunea o diversiune.



Pe pereţii sinagogii din Chisinau au fost mîzgălite svastici si însemne ale unor organizaţii moldovenesti. A aflat la mai multe Paul Hodorogea:

Mihail Bălan
La ora cînd am ajuns la sinagoga din Chisinau, singura persoană care s-a oferit să mă edifice, a fost electricianul Mihai Bălan, el mi-a zis că are în grija tot felul de instalatii de mai bine de 40 de ani: „A fost sambata noaptea. Au scris „Basarabia Pamant Romanesc”. Cred ca i-au pus cineva la cale.”

Europa Liberă: Dar vad şi simboluri naziste alaturi.

Mihai Bălan: „Asta e bataie de joc. Ca si cum evreii sunt Hitler, dar eu stiu ca evreii sunt oameni cumsecade, eu aici lucrez din 1968.”

Europa Liberă: S-a mai intamplat asa ceva pana acum?

Mihai Bălan: „Asa cazuri inca nu. S-au mai stricat ferestre, dar aşa porcarii, nu. Nu cred ca Basarabia Pamant Roamnesc au facut asta. Cine s-ar apuca de asa ceva? Cine are ceva cu evreii? A fost chemata politia si se vor strădui sa ia masuri.”

Am căutat explicatii de la pretinsii faptuitori care si-ar fi lasat presupusul autograf. Astfel am ajuns să stau de vorbă cu cel care s-a prezentat drept coordonator al campaniei de mediatizare cu genericul „Basarabia, Pamant Romanesc”. George Simion dezminte orice legătură a colegilor sai cu actul de vandalizare.

George Simion: „E o diversiune. Noi niciodata nu am promovat niciodata astfel de simboluri. Nazismul si comunismul sunt două rele care trebuie eradicate de pe fata pamantului. Sunt regretabile gesturi de genul asta, bisericile, toate confesiunile trebuie lasate in pace.”

Unul din membrii organizatiei „Desteptarea”, organizatia care isi asuma inscriptiile cu acelasi continut aparute in alte locuri, isi declina categoric implicarea In actul de vandalizare a sinagogii. Mircea Sulă se declară convins că adversarii mesajului l-au imprimat împreună cu svasticile în speranţa să îl compromită: „Tot ce-i posibil sa faca acest lucru ca o provocare, ca sa arate ca noi suntem nazisti si extremisti.”

În scurt timp după ce au fost descoperite inscriptiile, Rabinul principal al Chișinăului și Moldovei Zalman Abelischii a declarat pentru Jurnal TV că le califică jignitoare pentru comunitatea evreiască. Dincolo de partea tehnică, ce presupune cheltuieli pentru înlăturarea lor tocmai după ce s-a încheiat cu putin timp înainte zugrăvitul pereţilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG