Linkuri accesibilitate

Administrația Obama sprijină o tranzacție militară cu Arabia Saudită


Surse din administrație spun că ar fi vorba despre 84 de avioane F-15 și trei tipuri de elicoptere între care noul Black Hawk.


Administratia Obama este pregatita sa autorizeze o importanta tranzactie de armament cu Arabia Saudita. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Administratia Obama solicita aprobarea Congresului pentru a livra Arabiei Saudite avioane militare, in valoare de 60 de miliarde de dolari, la care se adauga 30 de miliarde de dolari—echipamente navale, toate menite sa contracareze ascensiunea Iranului, ca putere regionala. Daca se materializeaza tranzactia va fi cea mai mare din istorie. Ea va permite Arabiei Saudite, una dintre cele mai bogate tari din lume, sa se echipeze cu avioane si elicoptere americane, extrem de avansate.

Spre deosebire de tranzactii anterioare, aceasta are sanse sa fie aprobata de Congres, unde, de obicei, sprijinitori ai Israelului au blocat livrari de armament superior catre tari arabe. Dar ascensiunea Iranului a schimbat aceste calcule—atit Israelul, cit si tari din Golf vazind Teheranul ca o amenintare majora.

Statele Unite isi modifica optiunile de securitate in regiune, pe masura ce Iranul obtine rachete de lupta de mare precizie si cu raza de actiune care poate ameninta nu doar Orientul Mijlociu, dar si Europa. In afara de Arabia Saudita, Statele Unite au in vedere vinzari de armament catre alte tari din zona intre care Kuweit, Oman si Emiratele Arabe Unite. De asemenea forte militare americane din zona sint repozitionate.

Casa Alba intentioneaza sa notifice Congresul cu privire la tranzactia cu Arabia Saudita in cursul acestei saptamini. Nu exista informatii oficiale cu privire la echipamentele vizate, dar surse din administratie spun ca ar fi vorba despre 84 de avioane F-15 si trei tipuri de elicoptere intre care noul Black Hawk. Declaratiile celor de la Pentagon sint facute sub beneficiul anonimatului pentru ca aparent Congresul nu a vazut inca intreaga lista de cumparaturi militare ale sauditilor.

In Congres se va manifesta o oarecare opozitie, dar nu suficient pentru a bloca livrarile. Intre echipamentele navale care ar face obiectul unei a doua serii de livrari se numara nave care sa apere coasta saudita de un potential atac initiat de garzile revolutionare iraniene. Analisti apreciaza ca aceasta tranzactie cu arme ilustreaza modificarile de strategie ale Statelor Unite si Israelului, in conditiile in care relatii strinse intre America si Arabia Saudita sint de preferat alternativei in care Riadul s-ar aproviziona din Europa, caz in care e mai putin probabil ca Arabia Saudita sa se alinieze unei strategii pro-americane, in cazul unui conflict cu Iranul.
XS
SM
MD
LG