Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Investiții rusești în Bulgaria


Primarul Moscovei și premierul bulgar la complexul „Curcubeu”
Primarul Moscovei și premierul bulgar la complexul „Curcubeu”

„Raduga”, cea mai mare investiție rusească în turismul bulgăresc, va găzdui copii și veterani ai războaielor din Afganistan și Cecenia.


Pe data de 9 septembrie, când în anii socialismului în Bulgaria se sărbătorea Victoria revoluției antifasciste și anticapitaliste, primul ministru Boiko Borisov și primarul Moscovei, Iurii Lujkov, au inaugurat pe litoralul Mării Negre, la 35 de kilometri sud de Varna, unul din cele mai moderne complexe de odihna din Bulgaria. Denumit în rusește „Radugă” /Curcubeu/, complexul aparține orașului Moscova. Director executiv este d-na Stanka Șopova, ultimul secretar general al Comsomolului din Bulgaria. Proiectul evaluat la 120 de milioane de euro reprezintă o copie modernizată a taberei sovietice de pionieri „Artek”.

Pînă acum, în „Raduga” au fost investite 40 de milioane de euro. Lucrările de construcție se vor încheia în 2012 când complexul va putea găzdui concomitent peste 2 000 de copii.

„Raduga” este cea mai mare investiție rusească în turismul bulgăresc. El va funcționa pe toata durată a anului. În timpul verii complexul va găzdui copii. După septembrie – veterani din cel de al doilea război mondial, din războaiele din Afganistan și Cecenia. Toate cheltuielile prilejuite de odihna copiilor și veteranilor vor fi suportate de bugetul Moscovei. In anul 2011 înla „Raduga” se vor odihni 11 000 de copii și 3 500 de veterani, a anunțat primarul Lujkov.

Șefa complexului Stanka Șopova a declarat că programul investițional al guvernului Moscovei este un exemplu cum o societate moderna se poate îngriji de copii și de veteranii săi. În cuvîntarea sa primul ministru Borisov a spus că complexul „Raduga” asigură 4 000 de locuri de muncă pentru locuitorii zonei. Aprovizionarea cu produse alimentare se va face numai din producătorii autohtoni.

În finele alocuțiunii sale Borisov a produs și o știre politică declarând – „în calitatea de primar al Sofiei m-am întîlnit cu dl Lujkov și el mi-a spus că voi deveni prim-ministru. Așa s-a și întîmplat. La anul, în Bulgaria vor avea loc alegeri prezidențiale. Mi se pare că trebuie să mă mai întîlnesc din nou cu dl Lujkov.”

Contractul pentru complexul „Radugă” a fost semnat în septembrie 2008 de guvernul socialistului Stanișev. Terenul a fost vîndut investitorului rus la un preț sub 7 euro metrul pătrat. Pe litoral, în medie, un metru pătrat se vinde între 50 și 100 de euro.
XS
SM
MD
LG