Linkuri accesibilitate

Declarația de la Baku


Președinții Ilham Aliyev și Traian Băsescu la Baku
Președinții Ilham Aliyev și Traian Băsescu la Baku

Alizev, Saakashvili, Băsescu și Orban își exprimă sprijinul politic pentru proiectul Interconectorului Azerbaidjan -Georgia - România - Ungaria.


Presedintele Romaniei, Traian Basescu a vorbit astazi la Baku despre „inviolabilitatea frontierelor” si despre „suveranitate”, referindu-se in subtext la incercarile Rusiei de a-si reface de facto influenta in vecinatatea apropiata. Atunci cind a facut trimitere la sprijinul acordat regimurilor separatiste, presedintele roman s-a gindit probabil la anuntul facut de Moscova acum o luna, cind a precizat ca a desfasurat mai mult rachete sol-aer in Abhazia si alte sisteme de aparare aeriana in Osetia de Sud, cele doua provincii secesioniste, care se afla pe teritoriul Georgiei. Traian Basescu socoteste ca alimentarea regimurilor secesioniste duce la „deteriorarea stabilitatii regionale”.

In Strategia Nationala de Aparare a Romaniei se subliniaza ca stationarea trupelor rusesti in apropierea granitelor Romaniei aduce atingere sigurantei nationale, de aceea presedintele Basescu a sugerat si astazi ca problema enclavelor rusesti din Georgia, Azerdbaidjan si Republica Moldova trebuie rezolvata impreuna cu partenerii europeni, lasind sa se inteleaga ca aminarea acestei chestiuni va influenta „nefast” intreaga regiune.

Prelungind acest context si pentru a reduce cit mai mult posibil dependenta statelor europene de sursele energetice rusesti, presedintii Romaniei Traian Basescu, Azerbaidjanulu, Ilham Aliyev, Georgiei Mihail Saakashvili, si primul-ministru al Ungariei Viktor Orban au semnat, astazi 'Declaratia de la Baku', prin care acestia isi exprima sprijinul politic pentru punerea in practica a proiectului Interconectorului Azerbaidjan - Georgia - Romania - Ungaria (AGRI).

Acordul prevede transportarea de gaz azer spre terminalul Kulevi, aflat pe coasta georgiana a Marii Negre. De acolo gazul lichefiat va traversa Marea Neagra cu ajutorul petrolierelor catre terminalele din portul romanesc Constanta. Gazul va fi ulterior distribuit prin sistemul autohton de conducte, care este conectat cu sistemul european. „Uniunea Europeana ar putea beneficia de gazele azere in trei ani” crede Traian Basescu explicind ca este cea mai ieftina varianta de a aduce gaz caspic pe piata comunitara. Presedintele roman nu a vrut sa vorbeasca despre preturi, dar potrivit estimarilor facute deja, punerea in practica a proiectului ar insemna 4 miliarde de euro.
XS
SM
MD
LG