Linkuri accesibilitate

Incertitudinea de pe piața construcțiilor


Iurie Gotișan
Iurie Gotișan

Iurie Gotișan: „Moldova ar putea să preia exemplul Rusiei, unde statul şi-a asumat angajamentul de a sprijini finalizarea tuturor blocurilor aflate în construcţie”.


Iurie Gotişan: „Piaţa construcţiilor în mare parte a intrat într-o zonă de incertitudine, chiar daca acest sector înregistrează o creştere relativă de la începutul anului. Şi cred că asta se datorează mai mult faptului că multe case care au început a fi construite acum doi-trei ani de zile, perioada în care a fost înregistrat acel boom în construcţii, dar care anul trecut a fost grav afectat de criză. Apoi actualmente dezvoltatorii încearcă să finalizeze construcţia anume a acestor case. Şi după mine prea puţini acum riscă să mai investească în construcţia de case. Statistica, spre exemplu, arată că în municipiul Chişinău activează circa 90 de companii, însă în realitate în prezent construiesc doar patru-cinci din acestea.”

Europa Liberă: Au devenit preţurile din această cauză mai accesibile pe piaţă? Preţurile la locuinţe?


Iurie Gotişan: „Preţurile locuinţelor, bine vorbim în particular de apartamente şi anume în municipiul Chişinău, a scăzut cam cu peste şase la sută faţă de începutul anului curent şi este în jur de 700 euro metru pătrat. În provincie, de fapt aici mă refer la orăşele şi centre raionale, preţurile variază între 250-400 de euro metru pătrat. De fapt, chiar dacă oferta este peste cerere, numărul vânzărilor de apartamente în capitală şi nu numai a coborât în prima jumătate a anului cu circa 50 la sută. Şi asta din varii motive. În primul rând, cred că majoritatea din cei care-şi doresc o locuinţă preferă casele deja date în exploatare, pentru că la cumpărare se încheie acel contract de vânzare-cumpărare şi nu un acord de investiţii. Deoarece populaţia nu mai are încredere în dezvoltatorii care demarează construcţia unei noi case, neavând până la urmă nici o siguranţă că aceasta va fi dusă la bun capăt.”

Europa Liberă: Ţinând cont de venitul mediu al unei tinere familii din capitală, să zicem, cât de real credeţi că este ca o asemenea familie tânără să poată procura o locuinţă la un preţ rezonabil?

Iurie Gotişan: „După mine cred că este practic imposibil. Dar haideţi să facem nişte simple calcule. O tânără familie, să zicem cu un copil, care ar avea un venit mediu net lunar de circa 7-8 mii de lei şi ar pune de-o parte minimum 4 500 de lei lunar, adică ar veni 300 de euro, ar avea nevoie de minim 15 ani pentru ca să-şi acumuleze o sumă mai mult sau mai puţin necesară ca să-şi cumpere o locuinţă în Chişinău. Calculele, de fapt, le-am făcut din ipoteza că acest venit va rămânea constant şi că preţurile apartamentelor, inclusiv mă refer şi la costurile de întreţinere, a mediului de viaţă, precum şi alte costuri, nu vor creşte. Asta ar fi de fapt cel mai optimist scenariu, după mine.”

Europa Liberă: Criza din sectorul construcţiilor nu a determinat băncile comerciale să fie mai flexibile, să vină cu oferte mai ademenitoare pentru cei care ar dori să procure o locuinţă?

Iurie Gotişan: „Nu vreau să dramatizez situaţia. Mă refer aici la relaţia dintre bănci şi piaţa ipotecară. Dar încrederea scăzută a populaţiei în sectorul bancar a cam şifonat capacitatea băncilor comerciale de a acorda produse ipotecare pe durată lungă şi la rate, să zic eu, atractive ale dobânzii. Ponderea acestor credite în totalul portofoliului de creditare a sistemului bancar varia în limitele de 2-4 la sută, iar din 2009 aceasta este şi mai mică. Şi această stare, de fapt, a fost în mare parte generată de mai mulţi factori, inclusiv din cauza cadrului regulatoriu ineficient, din cauza implementării anevoioase a deciziilor judecătoreşti. Avem şi o piaţă funciară defunctă, dacă pot să zic aşa. Plus la asta, neclarităţile privind estimarea valorii de piaţă a locuinţelor. Şi cred că toate astea luate împreună au afectat negativ accesul populaţiei la creditele ipotecare şi au alimentat, după mine, şi reticenţa băncilor comerciale privind acordarea creditelor pe durate lungi. Cred că este momentul să fie convocaţi constructorii, bancherii, alţi specialişti în vederea elaborării unor acţiuni de natură să reanimeze piaţa imobiliară primară şi nu numai, în cele din urmă.”

Europa Liberă: Care ar putea fi contribuţia statului la revigorarea domeniului?


Iurie Gotişan: „După mine, Republica Moldova ar putea să preia exemplul Rusiei în acest sens, unde statul şi-a asumat angajamentul de a sprijini finalizarea tuturor blocurilor aflate în construcţie. Astfel, este apărat şi cetăţeanul care a investit în imobil şi companiile de construcţie în final, care dezvoltă anume aceste proiecte. În al doilea rând, au fost reeşalonate plăţile datorate agenţiei de stat de ipotecă după un grafic individual. Şi de fapt, datoriile nu sunt iertate, ele în final sunt reeşalonate.”
XS
SM
MD
LG