Linkuri accesibilitate

O noua lege anticorupție în Bulgaria


Margarita Popova
Margarita Popova

Formularea unui act de acuzare va fi în viitor suficient pentru a se declanșa procedura de confiscare a proprietăților debîndite ilegal.

Trei ministere vor guverna mijloacele banesti si materiale obtinute prin Legea pentru confiscarea proprietatilor dobândite într-un mod ilegal. Cu o parte din bani vor fi finantate actiunile anticoruptie la nivel înalt. Proprietatile vor putea fi blocate nu in baza unei sentinte, ci imediat dupa ce va fi introdus actul de acuzare. Proiectul de lege a obtinut acordul Comisiei de la Venetia, a declarat ministrul justitiei Margarita Popova.

Formularea unui act de acuzare va fi în viitor suficient pentru a se declansa procedura de confiscare. Aceasta este ultima varianta a noii legi anticoruptie, a declarat d-na Popova dupa ce s-a întalnit cu unii membri ai Comisiei Europene pentru democratie prin drept, cunoscuta si sub denumirea Comisia de la Venetia.

Acum procedura de confiscare va putea fi declansata numai la baza unei sentinte. Raspunzând criticilor Comisiei Europene, ministrul justitiei a cerut sa fie anchetati toti care nu pot dovedi provenienta legala a unor venituri de peste 30 000 de euro. Se va aplica principiul proportionalitatii. De pilda, pentru neplata a 10 milioane de euro TVA sau accize vor fi conficate proprietati în aceiasi valoare.

Organizatiile civice însa au reationat negativ la diapazonul prea larg al confiscarilor. Comisia de la Venetia de asemeni a criticat ideia declansarii procedurii prin semnale anonime. Ieri însa secretarul comisiei Tomas Makert a declarat ca varianta finala a proiectului de lege reprezinta o reactie logica la problemele cu care se confrunta Bulgaria. Pozitia oficiala a Comisiei va fi anuntata pe data de 16 octombrie.

Ministrul justitiei a declarat ca verificarile de rigoare vor putea începe numai in baza unor semnale concrete cu un grad înalt de probabilitate ca veniturile respective au fost dobîndite într-un mod ilegal. Legea va fi orientata cu precadere spre combaterea coruptiei la nivel înalt.

Camera de conturi si organele pentru stabilirea conflictului de interese vor semnala aparitia unor probleme. Pana acum în conformitate cu vechea lege au fost blocate proprietati si conturi bancare în valoare de 300 de milioane de euro. Pentru 100 de milioane au loc procese de confiscare.
XS
SM
MD
LG