Linkuri accesibilitate

Cazul Sarah Shourd


Sarah Shourd
Sarah Shourd

„Statele Unite nu au plătit nimic Iranului pentru eliberare”.


Sarah Shourd - cetateana americana eliberata dupa un an de detentie de autoritatile de la Teheran - si-a exprimat gratitudinea si a parasit Iranul cu destinatia Oman. Despre aceasta eliberare vorbește in continuare corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Iranul a eliberat-o pe Sarah Shourd dupa ce au fost facute aranjamente pentru plata unei cautiuni de 500 de mii de dolari. Oficialitati americane au spus ca nici statul american si nici familia lui Sarah Shourd nu au platit cautiunea si au multumit Omanului, pentru rolul jucat in negocierea eliberarii.

Dar cazul in sine, care a creat si mai multa tensiune in relatiile Americii cu Iranul, nu este nici pe de parte rezolvat. La putin timp dupa anuntarea eliberarii, Teheranul a spus ca nu are in vedere eliberarea imediata a altor doi americani arestati impreuna cu Sarah Shourd: logodnicul ei, Shane Bauer si prietenul lor, Josh Fattal. Iranul i-a acuzat pe toti trei de spionaj, in timp ce familiile lor spun ca cei trei erau, la momentul arestarii, simpli turisti care s-au aventurat in zona muntuoasa de la frontiera Iranului cu Irakul.

Shourd a spus in fata camerelor de luat vederi, in Iran ca multumeste tuturor celor care au incercat sa-i obtina eliberarea si in special presedintelui Iranului, Ahmadinejad si liderilor religiosi ai Iranului pentru gestul lor umanitar. Ea a adaugat ca nutreste mult respect pentru femeile din Orientul Mijlociu, adaugind ca odata ajunsa inapoi in Statele Unite nu va face rabat de la adevar si va rezista oricarei forme de presiune de a ascunde adevarul.

Presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad a spus ca Sarah Shourd a fost eliberata din considerente umanitare, din cauza starii de sanatate, fapt confirmat de mama ei. Presedintele Barack Obama si secretarul de stat, Hillary Clinton au multumit Omanului pentru asistenta oferita in procesul de negociere. Purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat a spus ca Omanul a jucat un rol cheie in obtinerea eliberarii. Procurorul sef al Iranului, Abbas Jafari Dowlatabadi a declarat ca cei 500 de mii de dolari au fost depusi in conturile Bancii Melli din Muscat, Oman, fara sa precizeze insa cine a achitat suma.

Purtatorul de cuvint nu a confirmat existenta unei tranzactii financiare, spunind doar ca au fost facute aranjamente in conformitate cu cerintele sistemului juridic iranian. El a adaugat ca regimul de sanctiuni impus de Statele Unite, Iranului nu a fost incalcat, prin plata respectiva. „Statele Unite nu au platit nimic Iranului pentru eliberare”- a spus purtatorul de cuvint.
XS
SM
MD
LG