Linkuri accesibilitate

Romii - o dilemă nu numai pentru francezi


Rezoluția PE contra expulzării romilor din Franța nu a fost susținută de fracțiunea Partidului Popular European.


Mai toata lumea a spus saptamana trecuta, cand Parlamentul European a aprobat o rezolutie usturatoare la adresa Frantei, ca Parisul a fost condamnat pe buna dreptate. Eric Besson, ministrul Imigratiei, Integrarii si al Identitatii nationale, a crezut ca trebuie sa reactioneze denuntand „dictatul” alesilor europeni, scrie Le Monde.

„Copenhaga vrea sa scape de romi”, anunta cu ceva timp in urma cotidianul danez Politiken. Daca ii reamintim si pe cei 12 000 de romi care vor fi trimisi in Kosovo de catre autoritatile germane, intelegem ca, desi Franta este cea care a trezit Comisia Europeana din somn, romii reprezinta o piatra de moara nu doar pentru francezi.

Repatrierea cetatenilor romi a devenit o practica uzuala remarca si Comisarul european pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg care trage inca un semnal de alarma: „Nu stigmatizati etnicii romi!” Italia a arestat si deportat numerosi romi in Romania, iar Danemarca si Suedia fac la fel, avertiezeaza comisarul care explica faptul ca aceste deportari nu vor rezolva situatia. Statele europene si liderii lor trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru situatia actuala a romilor, mai spune Hammarberg.

Comisarul european pentru justitie,Viviane Reding a anuntat marti ca intentioneaza sa declanseze o procedura de infringement impotriva guvernului de la Paris, pentru transpunerea insuficienta a directivei europene privind libera circulatie a persoanelor si pentru „aplicarea discriminatorie” a reglementarii. Ministrul francez pentru afaceri europene Pierre Lelouche a atras atentia intr-o declaratie ce a tradat nervozitatea Frantei ca „nu asa te adresezi unei mari puteri ca Franta”.

Ce-i drept Viviane Reding a vrut parca sa demonteze criticile incasate in timpul dezbaterilor de saptamana trecuta din Parlamentul European cand Comisia europeana a fost catalogata drept „pasiva si prea rezervata” in raport cu situatia romilor expulzati din Franta. „Ajunge! Pana aici!Aceasta este o situatie prin care credeam ca Europa nu o va mai trece dupa cel de-al doilea Razboi Mondial” spune la o saptamana distanta Reding sugerand o comparatie intre Franta de azi si nazisti. „O declaratie nepotrivita”, reactioneaza Lellouche. „Acest tip de derapaj nu este acceptabil” a mai spus responsabilul francez explicand ca un bilet de avion catre tara de origine nu este un bilet intr-un tren al mortii sau o camera de gazare”.

Situatia in teren este insa urmatoarea: 440 de tabere de romi au fost distruse si peste 1000 de romi de cetatenie romana si bulgara au fost urcati in avion si trimisi in tarile de origine. Sunt „ingrozita” de acest lucru iar politica franceza in acest domeniu este o „rusine” a spus ieri comisarul european pentru drepturi fundamentale, Viviane Reding.

Cat priveste clasa politica, Partidul Popular European, care are cel mai puternic grup politic de la nivelul Uniunii Europene, nu a avut nici o reactie, cu mici exceptii cum a fost cea a presedintelui Parlamentului European Jerzy Buzek, care a declarat ca executivul European trebuie sa ramana un gardian al tratatelor europene si al respectarii principiilor din aceste documente, inclusiv respectul pentru drepturile fundamentale.

Tabara celor care au avut ceva de spus este de departe mult mai mare si ii include deopotriva pe liberali, socialisti si verzi. Belgianul Guy Verhofstadt, liderul ALDE (liberalii), a salutat o posibila actiune in justitie intentata Frantei, ca si liderul socialist Martin Schulz care nu a uitat sa spuna insa: „prea tarziu pentru sute de etnici romi deja deportati”.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG