Linkuri accesibilitate

Ministrul rus al apărării în vizită la Pentagon


Robert Gates și Anatoli Serdiukov la Pentagon

Pe agenda discuțiilor dintre Robert Gates și Anatoli Serdiukov: scutul american anti-rachetă din Europa și ratificarea tratatului START de către Senat

Ministrul american al apărării, Robert Gates l-a găzduit astăzi la Washington pe omologul său rus Anatoli Serdiukov – prim vizită la Pentagon a unui ministru rus al apărării în ultimii cinci ani.

Înaintea întâlnirii, un purtător de cuvânt al Pentagonului a spus că Robert Gates îi va transmite lui Anatoli Serdiukov recunoştinţa Washington-ului pentru acceptul Rusiei de a permite Statelor Unite să tranziteze ţara pentru aprovizionarea forţelor americane în Afganistan.

Pe agenda celor doi miniştri se afla chestiunea sensibilă a scutului american antirachetă în Europa, precum şi eforturile de a convinge Senatul Statelor Unite să ratifice noul tratat americano-rus de dezarmare nucleară START.

În ajunul vizitei, Robert Gates a descris Rusia drept un partener al Statelor Unite, nu o ameninţare. „Suntem parteneri în unele zone şi concurenţi în altele. Dar în chestiunile importante – cooperăm”, a spus ministrul american într-un interviu cu agenţia rusă Interfax.

Semnarea tratatului START în primăvară a întărit cooperarea între Rusia şi Statele Unite şi a pregătit terenul pentru ca Rusia să sprijine noi sancţiuni ale Consiliului de Securitate ONU împotriva Iranului. Un diplomat american care a contribuit la negocierea lui, asistentul secretarului de stat american Rose Gottemoeller a spus potrivit agenţiei AFP că întârzierea ratificării lui în Senat poate prejudicia relaţiilor ruso-americane.
XS
SM
MD
LG