Linkuri accesibilitate

Vor încheia partidele AIE un pact pre și post electoral?


Alexandru Tănase (PLDM): „Dacă nu există o înţelegere reciprocă, nici o hârtie semnată de părţi nu poate substitui buna credinţă”.


Pentru că în anumite situații au păreri diferite, cei patru lideri care au format coaliţia de guvernământ, au lăsat să se înțeleagă, că ar fi bine să nu se atace reciproc în cadrul viitoarei campanii electorale pentru alegerile parlamentare anticipate. Chiar azi la o conferință de presă președintele interimar Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, a anunțat că în cadrul Alianței s-a discutat despre semnarea unui acord de colaborare și continuitate între cele patru partide componente, astfel încât cetățenii să fie liniștiți că aceste partide ceea ce și-au asumat vor continua să realizeze.

Europa Liberă
l-a întrebat pe Ion Hadârcă, președintele fracțiunii liberale, dacă un asemenea acord se plămădește și eventual ar putea fi chiar semnat.

Ion Hadârcă: „În starea aceasta e greu să elaborezi aşa un mesaj comun. Vor veni liderii, ei se vor așeza și se vor înțelege. Hai să mai așteptăm un pic, eu știu că acum toți sunt în stare excitată.”

„Nu a fost definitivat nici un proiect de acord între partidele aflate la guvernare”, a declarat Europei Libere vicepreședintele Partidului Liberal-Democrat, Alexandru Tănase, ministrul Justiției.

Alexandru Tănase: „Dacă nu există o anumită înţelegere reciprocă, nici o hârtie semnată de părţi nu poate substitui buna credinţă şi durabilitatea unor angajamente. Şi în cazul de faţă cred eu că este bine ca toţi actorii politici, care împărtăşesc valorile democratice şi opteză pentru ele, să ajungă la o înţelegere de principiu, că nu se vor ataca în campanie, că nu vor face alianţă cu Vladimir Voronin. Şi în sensul ăsta dacă se va ajunge la o aşa înţelegere pot fi şi rezultate.”

Liderul Partidului Democrat spune că formaţiunea sa va susţine şi va subscrie unui pact de neagresiune politică între componentele Alianţei pentru Integrare Europeană.

Marian Lupu: „Dacă este să vorbim despre un document, un pact, care s-ar referi la normele de comportament în campania electorală, pact de neagresiune, de comportament decent şi de parteneriat aşa cum am anunţat anterior, în acest sens plenar susţinem o asemenea cale. Nici nu putem avea anumite obiecţii. Partidul Democrat mereu a fost unul care a dat dovadă de o cultură foarte înaltă politică şi niciodată nu s-a lansat în a împroşca cu murdării în colegi. Deci, la acest capitol totul e bine”.

Solicitat să spună, dacă un eventual acord semnat în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană ar trebui să prevadă, cumva, neadmiterea unei coaliţii postelectorale cu PCRM, Marian Lupu a fost mai rezervat.

Marian Lupu: „Dacă este să vorbim de alt capitol, viziuni pentru etapa postelectorală, configuraţii, cine ce posturi ocupă, iată aici chiar aş spune că nu susţin această poziţie din nişte motive foarte şi foarte simple. Spuneţi-mi vă rog, cum poţi să împarţi posturi, cum poţi să vorbeşti de careva elemente foarte clare de configuraţie, dacă până în data alegerilor noi nici nu ştim ce partide şi câte mandate va avea fiecare. Iar lucrul ăsta contează foarte mult. Fiindcă eu îmi aduc aminte bine luna august anul trecut cum se aborda întrebarea. Cel care avea un număr mai mare de mandate avea prioritatea să-şi aleagă ce vrea. Păi, daţi-mi voie să vă spun: nu vedeţi aici o mare contradicţie?

Eu văd şi mie îmi pare că un asemenea acord, abstract, făcut acum, înainte de alegeri va fi violat, va fi încălcat în mod automat din momentul în care după alegerile parlamentare se va demonstra o situaţie, care va avantaja un partid, va dezavantaja alt partid. Şi atunci dacă asta este situaţia mie mi-ar parea o asemenea abordare mai mult de ochii lumii, mai mult ceva de ideologie, dar nicidecum cu o valoare adăugată practică. Or, pe lucruri abstracte niciodata nu am pus miza.”

Vice-spicherul Serafim Urecheanu a declarat că AMN, formatiunea pe care o conduce, va susţine un atare pact şi că ar trebui ca Alianţa pentru Integrarea Europeană să se gandească mai degrabă cum să acumuleze cel puţin 53 de mandate în urma alegerilor parlamentare anticipate.

Toţi cei patru interlocutori ai Europei Libere au declarat că 28 noiembrie ar putea fi decretată ziua alegerilor parlamentare anticipate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG