Linkuri accesibilitate

Povestea tristă a Regiei Transport Electric


Enigma datoriilor regiei e mai uşor de dezlegat decît enigmele evenimentelor din 7 aprilie, dacă se vrea cu adevărat.


Povestea tristă a Regiei Transport Electric pare să nu mai aibă un sfîrşit. Cine îşi mai aminteşte acum că încă în mai 2009, pe vremea guvernării comuniste, şoferii şi taxatoarele acestei regii au venit la primărie să ceară majorarea preţului biletelor pînă la 1 leu şi 50 de bani? Oamenii aceia erau atunci revoltaţi de salariile lor ridicole de 1500-2000 de lei.

Ei bine, a trecut un an şi patru luni de atunci, preţul unei călătorii cu troleibuzul e acum 2 lei, dar lucurile nu s-au îmbunătăţit. Dimpotrivă, Regia Transport Electric e într-o şi mai mare dificultate. Vasăzică, în ultima jumătate de an, Regia nu le mai poate plăti la timp salariile angajaţilor şi nici să achite facturile pentru energia electrică. Motivul care a ieşit abia acum la iveală ridică serioase semne de întrebare. Cică întreprinderea are o datorie de 15 milioane lei faţă de o firmă fantomă din Ucraina. Conturile regiei sînt uneori blocate, iar banii sînt sechestraţi de oficiul de executare Buiucani. Mai mult decît atît, veniturile Regiei sînt mult mai mici decît cheltuielile. Adică ea nu are un profit. În aceste condiţii, e limpede că perspectivele şoferilor şi taxatoarelor sînt sumbre. Şi nici majorarea preţului călătoriei pînă la 10 lei nu le va face mai simpatice.

În mod normal, întreprinderea asta ar trebui ajutată, dacă oraşul mai are nevoie de troleibuze. Numai că ajutoarele ar putea fi zadarnice, dacă nu se va înţelege ce anume a provocat impasul. Cum a apărut această relaţie cu firma ucraineană care revendică datorii exorbitante? Cum anume au apărut aceste datorii? A fost gestionată cu pricepere toţi aceşti ani regia? În această privinţă, discuţiile cu şefii de ieri şi de azi sînt mai mult decît oportune.

Numai după ce lucrurile se vor limpezi, numai după ce neregulile vor fi înlăturate, ajutoarele şi reorganizările vor fi eficiente. Mai rău e că, din cîte se vede, soluţiile trebuie să vină repede. La fel de adevărat e însă că enigma datoriilor regiei e mai uşor de dezlegat decît enigmele evenimentelor din 7 aprilie. Asta dacă se vrea cu adevărat.
XS
SM
MD
LG