Linkuri accesibilitate

Sorin Ovidiu Vîntu eliberat din prevenție


Cercetarea în liberatate a patronului televiziunii Publika și a Realitatii tv ar putea alimenta campania mediatică antiprezidențială.


Cercetarea in libertate a patronului televiziunii Publika de la Chisinau si a Realitatii Tv de la Bucuresti va ridica probabil probleme suplimentare anchetatorilor fiindca pina acum Sorin Ovidiu Vintu a reusit prin relatiile sale si influenta financiara sa scape de toate celelalte dosare in care era inculpat. Doi dintre cei trei judecatori ai completului care a decis astazi cercetarea in libertate a patronului roman de presa au votat pentru, motivind ca Vintu nu este „un pericol social”, in vreme ce al treilea magistrat s-a opus acestei masuri.

Sorin Ovidiu Vintu este acuzat ca l-a sprijinit pe unul dintre fostii sai colaboratori din perioada Fondului National de Investitii sa se sustraga autoritatilor. Caderea acestui fond de investitii in vara anului 2000 a dus la pagubirea celor peste 300 de mii de oameni care care au crezut in inmultirea banilor peste noapte sub bagheta fermecata a actualului patron al telviziunii Publika. Intrucit Sorin Ovidiu Vintu si-a luat multe masuri de precautie a scapat destul de usor din acest dosar, in care Nicolae Popa principalul sau colaborator a fost condamnat in lipsa la 15 ani. Anul trecut insa, in plina campanie electorala, Nicolae Popa, care fusese dat in urmarire prin Interpol, a fost arestat in Indonezia.

Procurorii români ar vrea sa redeschide acest dosar, in care au fost pagubiti peste 300 de mii de oameni, iar principalele probe care il acuza pe Vintu sint convorbirile telefonice dintre el si principalul sau colaborator aflat inca intr-o inchisoare din Jakarta. Trimiterea lui in tara treneaza de mai bine de 10 luni, fiindca intre Romania si Indonezia nu exista un tratat bilateral de extradare, insa datele culese de procurori ar putea sa-l incrimineze pe patronul Publika.

De cealalta parte Sorin Ovidiu Vintu il acuza pe Traian Basescu, presedintele Romaniei, ca i-a insturmentat un dosar politic si ca se razbuna pe faptul ca televiziunea sa din Romania, Realitatea Tv nu l-a mai sustinut dupa 2007. Pe fondul crizei economice care s-a adincit in ultimii doi ani, mogulii de presa din tara l-au pus in ultima vreme la zid pe Traian Basescu, asociindu-se cu opozitia, in conditiile in care liderul liberalilor Crin Antonescu a vorbit de mai multe ori despre suspendarea presedintelui Romaniei.

Cercetarea in liberatate a patronului televiziunii Publika si a Realitatii Tv ar putea alimenta campania mediatica antiprezidentiala, dar in acelasi timp dosarul sau ar putea intra din nou in adormire, datorita relatiilor de complicitate pe care Sorin Ovidiu Vintu si le-a creat pe toate palierele de putere din Romania.
XS
SM
MD
LG