Linkuri accesibilitate

Expulzările din Hexagon încing spiritele la summitul UE


Președinții Băsescu și Sarkozy

Președintele Sarkozy: Fiecare țară trebuie să aibă dreptul să își stabilească politicile de imigrare și de securitate.


La sumitul liderilor Uniunii Europene de astazi de la Bruxelles, subiectul cel mai disputat a fost legat de politica Frantei in legatura cu romii din Romania si Bulgaria, si, potrivit agentiilor internationale de presa si corespondentilor nostri, reuniunea a reusit numai sa incinga spiritele.

Presedintele Frantei Nicolas Sarkozy a aparat cu inversunare la Bruxelles politica guvernului sau. A declarat raspicat ca politia va continua sa distruga toate taberele ilegale din Franta si ca tara sa este profund ranita de paralele facute intre politica actuala a Frantei si politiciile rasiale din timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Franta a expulzat in ultimele zile sute de romi cu pasapoarte romanesti si bulgare catre tarile lor de origine, oferindu-le, la plecare o suma de 300 de euro pentru fiecare adult, pentru a-i convinge sa paraseasca Franta. Parisul sustine ca romii au plecat de buna voie si ca nu e vorba nici de deportare si nici de expulzare.

In replica, scriu agentiile internationale de presa, citind surse diplomatice, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barosso a aparat pozitia Comisiei exprimata in mod extrem de limpede si dur marti de comisarul pentru justitie, luxemburgheza Viviane Reding aratindu-se dispus sa sustina aducerea in fata instantei cazul Frantei si spunind ca discriminarile impotriva unei minoritati etnice sunt inacceptabile in Uniunea Europeana.

Marti, Viviane Reding care este si vicepresedinta Comisiei, a criticat Franta pentru politicile sale fata de romii din Romania si Bulgaria, spunind ca masurile de expulzare ale romilor din cele doua tari ale uniunii, incalca dreptul la circulatie, drept consfintit de legislatia comunitara. Reding si-a exprimat indignarea si fata de faptul ca Franta ar fi cautat sa induca in eroare comisia. In timp ce reprezentantii guvernului francez spuneau ca expulzarile au loc dupa cercetarea fiecarui caz si fara a se lua in considerare etnicitatea celor expulzati, presa franceza a publicat o nota a ministerului francez de interne in care se indica explicit dezmembrarea taberelor ilegale ale romilor.

In conferinta de presa de la Bruxelles, Sarkozy a spus ca fiecare tara trebuie sa aiba dreptul sa isi stabileasca politicile de imigrare si de securitate asa cum isi doreste si Comisia Europeana ar trebui sa vina cu niste masuri ferme care sa rezolve situatia la nivel comunitar.

Premierul Marii Britanii, conservatorul David Cameron a cautat sa domoleasca spiritele: „Trebuie, desigur sa existe dreptul de a scoate din propia tara pe cei care intra ilegal, dar acest lucru nu trebuie facut pe criteriul etnicitatii”. Pe de alta parte, a spus premierul de la Londra: „Membrii Comisiei Europene trebuie sa isi aleaga cu grija limbajul pe care il folosesc. Sigur, Comisia are rolul sa intareasca si sa sustina legislatia comunitara, dar cred ca este important respectul si un limbaj potrivit. De altfel, am notat ca acel comisar, (comisarul pentru justitie Viviane Reding) si-a cerut scuze pentru vorbele pe care le-a folosit.”

O replica fata de intreaga disputa a venit si din Estonia. Agentia France Presse citeaza declaratia reprezentantului romilor din aceasta tara, Roman Lutt, care spune ca pozitia Frantei este periculoasa pentru ca ea va reprezenta un precedent pentru alte tari. „Romii de oriunde din tarile Uniunii Europene trebuie sa fie mai bine integrati in societate prin programe speciale de educatie care vor tine cont de cultura noastra si nu ne vor asimila ci ne vor integra”, a declarat seful celor 1500 de romi din Estonia, citat de AFP.

In ciuda acestor tensiuni, liderii tarilor Uniunii au ajuns la o serie de intelegeri semnind acordul de liber schimb cu Coreea de Sud si acordarea unor concesii comerciale Pakistanului, ca sprijin pentru economia acestei tari dupa inundatiile catastrofale din acest an.
XS
SM
MD
LG